Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Od pondelka začne na Slovensku veľké filmové festivalové echo

.elena Akácsová .dominik Jursa .kultúra

V pondelok začína v mestách na celom Slovensku Be2can – festival najlepších filmov z Benátok, Berlína a Cannes. Prezident Film Europe Ivan Hronec ponúka svojich osobných favoritov.

V programe Be2Can 3 nájdu diváci štyroch čerstvých nominantov na Oscara:

Za Nemecko je to divácky vďačná nemecká komediálna dráma o ambicióznej dcére a jej svojráznom otcovi Toni Erdmann režisérky Maren Ade – snímka v tohtoročnom Cannes patrila k najväčším favoritom na Zlatú palmu.

Ivan Hronec práve tento film považuje za najhorúcejšieho kandidáta na zahraničného Oscara: „Toni Erdman, to je absolútna bomba, film nominovaný na Oscara za Nemecko. Nechcem to zakríknuť, ale minulý rok sa nám takto podarilo kúpiť Saulovho syna skôr, než ho niekto identifikoval ako favorita na Oscara. A toto je náš tohtoročný kandidát.“

Bosnu a Hercegovinu zastupuje politický thriller oscarového režiséra Danisa Tanovića Smrť v Sarajeve (Veľká cena poroty Berlinále).

Za Venezuelu kandiduje film Zďaleka, romanca režisérA Lorenza Vigasa o dvojici mužov ktorých rozdeľuje priepasť veku, spoločenského postavenia i životných skúseností (Zlatý lev z Benátok).

Rumunsko reprezentuje snímka Sieranevada režiséra Cristi Puiua o vyhrotenom rodinnom stretnutí, ktoré reflektuje univerzálne problémy post-sovietskeho bloku.

Z ďalších filmov prehliadky spomeňme napr. víťazný film z Cannes 2016 majstra sociálnej drámy Kena Loacha Ja, Daniel Blake (Zlatá palma), súťažné filmy z Cannes – dráma Hirokazu Koreedu Po búrke, „sociálnu detektívku“ bratov Dardennovcov Neznáme dievča, love story Tunisana Mohameda Bena Attiu Hedi, ovenčenú Cenou za najlepší debut a Strieborným medveďom pre najlepšieho herca z Berlinále 2016 a emotívny príbeh nemeckej režisérky Anne Zohra Berrached 24 týždňov o dileme ženy, ktorá sa dozvie, že čaká postihnuté dieťa.

Prehliadka sa tento rok koná v 20 mestách a v 26 kinách. Druhou možnosťou sledovania Be2Can je Magio videopožičovňa, tretiu platformu Be2Can ponúka prémiový filmový kanál Film Europe HD, ktorý do októbrového programu už tradične zaradil dramaturgický prierez najlepšími festivalovými filmami minulých ročníkov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.elena Akácsová .dominik Jursa .kultúra
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite