Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred 60 rokmi zomrel nepokojný hľadač Jackson Pollock

.anton Vydra .kultúra

Tie obrazy ma vždy fascinovali. Machule, haky-baky, plátna pofŕkané farbou a bohviečím, čo na ne Pollock povylieval. Potom prišiel alkohol, jazda autom a smrť vo veku 44 rokov.

Pred 60 rokmi zomrel nepokojný hľadač Jackson Pollock Martha Holmes/AP/LIFE/SITA Jackson Pollock tvorí vo svojom ateliéri na Long Islande.

pollock vraj neveril na umenie, ktoré by malo pretrvať generácie. Preto si kupoval lacné farby a maľovanie obrazov bolo preňho záležitosťou len toho okamihu, v ktorom práve tvoril. Samotný obraz – artefakt – ho už potom až tak nezaujímal. Ak zaň niekto zaplatil, bol rád, ale inak plátna preňho neboli viac než zvetraná spomienka na okamih tvorby.

Jackson Pollock bol rebelom takpovediac od narodenia a to z neho spravilo aj nepokojného hľadača niečoho, čo sám nedokázal presnejšie opísať. Preto ho – podobne ako aj iných abstraktných expresionistov – oslovila teozofia, mystika a mytológia. Kunsthistorik a maliar John Golding v knihe Cesty k abstraktnímu umění pripomína, že mladého Pollocka výrazne oslovili fresky mexického maliara Josého Clementa Orozca, najmä jeho Prometeus a potom kruhovitá nástenná maľba Muž v plameňoch. Našiel v tých obrazoch Pollock sám seba?

„Pre Pollocka neboli jeho plátna viac než zvetraná spomienka na okamih tvorby.“

Jeho vnútorný rozpor či skôr ukrutná rozorvanosť mali korene v neschopnosti prepojiť rýchlu premenlivosť vlastných dní s tisícročia nemennými archetypálnymi vzorcami, ktoré – ako veril – žijú naďalej aj v ňom samom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite