Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Depka svetových kvalít

.filip Olšovský .kultúra

V susednom Česku vznikla seriálová dráma, ktorá by mohla smelo konkurovať svetovej produkcii. Temná osemdielna miniséria Pustina má na to všetky predpoklady.

Depka svetových kvalít Pressfoto Nikolas Tušl/HBO Europe Seriálovú drámu Pustina pripravujú tvorcovia oceňovaného Horiaceho kra.

na okraji obrovskej priekopy stojí opustená maringotka nasvietená z každej strany. Okolo nej postáva asi desiatka ľudí v dobrej nálade. Názov projektu, na ktorom už vyše pol roka pracujú, má jeden z nich vytlačený dokonca aj na zadnej strane bundy. Akurát si v duchu dobrej nálady, panujúcej v kolektíve, prekryl čiernou páskou v nápise písmeno T. Inak však celý štáb tvrdo pracuje a poslušne reaguje na pokyny tej najnenápadnejšej členky tímu, ktorá je v zimnej čapici skrytá za malým monitorom. Režisérka Alice Nellis v ňom sleduje scénu zvnútra maringotky, ktorá sa na jej pokyn opakuje už niekoľkýkrát. Napriek tomu, že ide o pomerne jednoduchý dialóg, treba v ňom zosynchronizovať množstvo detailov vrátane zamračeného počasia či chôdze robotníkov za oknom. Nič nemožno ponechať na náhodu. Natáčanie televíznej minisérie je vo finiši. Rozmermi svojej produkcie nemá Pustina v našich končinách obdoby.

V priepasti za maringotkou nie je Grand Canyon, ale povrchová baňa Tušimice pri západočeskej obci Březno u Chomutova. A aj štylizovaní baníci v oranžových vestách s nápisom Důlní společnost Turkowo, a. s., vyzerajú skôr ako náhodní okoloidúci, ktorí sa na natáčanie prišli pozrieť počas obednej pauzy. Inak si však podmienky filmovania seriálovej novinky stanice HBO takmer v ničom nezadajú so svetovou produkciou. Prvým poznávacím znakom je informačné embargo, ktoré prísne dodržiava každý člen štábu. Žiadne informácie o vedľajších postavách či akejkoľvek z dejových línii tajomného sveta Pustiny.

Česká herečka Zuzana Stivínová hrá v seriáli starostku obce Hanu Sikorovú, ktorá v Pustine bojuje s bohatou ťažiarskou spoločnosťou.Pressfoto Nikolas Tušl/HBO EuropeČeská herečka Zuzana Stivínová hrá v seriáli starostku obce Hanu Sikorovú, ktorá v Pustine bojuje s bohatou ťažiarskou spoločnosťou.

„Vy sa nemôžete pýtať a ja nemôžem odpovedať. Takže sme ideálny pár na rozhovor,“ smeje sa Zuzana Stivínová krátko po konečne vydarenej klapke scény v maringotke.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite