Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zázrační ľudia

.pohoda 2016 .mário Gešvantner .kultúra

Fantastický koncert, ale aj obrovské gesto človečiny. Aj po jedenástich rokoch rozpráva Michal Kaščák o The Prodigy s veľkým rešpektom, nielen ako o umelcoch, ale aj ako o ľuďoch.

Zázrační ľudia Boris Németh The Prodigy na Pohode v roku 2005. Bol to jeden z najlepších koncertov v histórii festivalu.

the Prodigy boli v tom roku určite najväčším menom, aké sa podarilo organizátorom Pohody získať v dovtedajšej histórii festivalu. A podľa Kaščáka patrí medzi tie najväčšie stále. „Podľa mňa je to jedna z najlepších kapiel, aké kedy v histórii hudby vznikli. Radím ich na úroveň The Beatles a pre mňa dôležitých B52´s – prví v rokenrole, druhí v americkej novej vlne, The Prodigy zase v štýle rave, v tanečnej hudbe, hranej naživo a s obrovskou energiou,“ hovorí o kapele z britského Essexu. „Chcel som ich odjakživa a keď to v roku 2005 vyšlo, bola to obrovská radosť.“

Kapela vtedy vydala svoj štvrtý album Always Outnumbered, Never Outgunned, pričom tie predchádzajúce, druhý Music for the Jilted Generation a tretí The Fat of the Land vynášali do nebies nielen kritici, ale valcovali aj hitparády. Single No Good (Start the Dance), Voodoo People, Poison, Firestarter, Breathe či Smack My Bitch Up (a rovnako tie z neskoršieho obdobia kapely Omen alebo Invader Must Die) nestratili na sile ani dnes. Naopak. „The Fat of the Land je podľa mňa jeden z najlepších albumov v histórii hudby, pre mňa zlomový v tanečnej hudbe,“ dopĺňa hudobník, ktorý dokonca skladbu Breathe vydal v roku 2000 v špeciálnej „dychovej“ úprave na albume svojho niekdajšieho projektu Neuropa.

soundsystem v šatni

Kapela mala (a stále má) naozaj veľmi široký záber poslucháčov a prejavilo sa to aj v rekordnom predpredaji, či už v roku 2005, alebo aj 2016.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite