Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Abeceda Pohody

.pohoda 2016 .peter Bálik .mário Gešvantner .kultúra

Michal Kaščák rád skúša svojich kolegov z iných podujatí z festivalovej abecedy. A tak sme si pre neho podobnú abecedu pripravili aj my.

Abeceda Pohody Boris Németh

abstinencia

Abstinent nie som, ale na festivale máme veľmi striktnú politiku, čo sa týka pitia. Dávame fúkať dobrovoľníkom, brigádnikom, ale aj sebe navzájom. Pamätám si, ako sme vyhadzovali chalana, ktorý ráno nafúkal 0,1 promile. Občas sú s tým spojené kuriózne situácie. Večer vidíme pripitého brigádnika, o ktorom vieme, že na druhý deň pracuje, varujeme ho ... Na druhý deň mu dáme fúkať, on nafúka a povie, že celú noc behal, aby vytriezvel. Nepodarilo sa, musel odísť. Takto to u nás funguje od roku 1999. Vtedy sme mali na Pohode nešťastie, ktoré nedopadlo dobre. Našťastie som nepil, neviem si predstaviť, že by som riešil so záchranármi a policajtmi takú závažnú vec a razilo by zo mňa.

bicykel

Po prvom roku na letisku som zistil, že bicykel je nevyhnutnosť. Počas festivalu nevydržím sedieť na jednom mieste, stále chcem zisťovať, či všetko beží, ako má. Dnes po festivale lieta viac ako dvadsať bicyklov. Posledné dva roky máme bicykle aj pre umelcov. Mám svoj osvedčený bicykel, ale tento rok ho neviem nájsť, asi sa prepadol pod zem.

ceny

Dostali sme ich veľa. Boli sme v rôznych prestížnych výberoch najlepších festivalov, veľmi si cením napríklad výber medzi top 5 festivalov sveta podľa hudobných profesionálov. Pamätám si na jeden ročník, bolo veľké teplo a ľudia mali zažívacie problémy. Na Slovensku sa z toho stala najdôležitejšia správa o festivale, potom vyšla v Anglicku recenzia, kde sme dostali desať bodov z desiatich. Veľmi nás to nakoplo. Keď sa bavíme o cenách lístkov, vzhľadom na to, čo festival ponúka, sú stále nízke, 50 percent z tejto ceny musíme dotovať od sponzorov. Okrem toho limitujeme ceny v baroch. V prípade mnohých európskych festivalov si nemôžete doniesť žiadny nápoj a potom zaplatíte za minerálku šesť eur. U nás si môžete doniesť, čo chcete, pokiaľ to nie je v skle.

dlhy

Niektoré ročníky boli ekonomicky mimoriadne neúspešné, no my sme vždy snažili spraviť ďalší ročník lepší ako predchádzajúci, to sa, samozrejme, prenáša aj do nákladov. Chcem, aby bola Pohoda zdravým festivalom aj z ekonomického hľadiska, ale rád míňam peniaze za zaujímavé veci či dobrý servis. Našťastie máme v tíme nových kolegov, ktorí sú ekonomicky viac podkutí. Nejaké dlhy si stále prenášame, ale nie sú v takej výške, že by festival ohrozovali. Minulý rok dopadla Pohoda dobre, bola v pluse. Najkritickejší bol rok 2011. Napriek tomu, že sme boli vypredaní, skončili sme v mínuse. Pôvodne sme si mysleli, že všetko ide super, až keď sme sa po skončení festivalu pozreli na účty. Podobne zle dopadol aj indoorový ročník v tom istom roku. Boli to dve silné rany, ale dnes sme skôr optimisti.

elektrina

Večný problém. Prvé roky na letisku sme vôbec neboli napojení na pevnú sieť, všetko sme riešili cez generátory. Na nich je vidno, ako technika pokročila, v posledných rokoch sme nemali žiadne výpadky. Festival ide stále hlavne na generátory, ale podarilo sa nám zriadiť štyri dočasné trafostanice. Táto investícia pomohla aj letisku a uľahčilo nám to život. Tento rok budeme mať prvýkrát aj solárnu elektráreň, na ktorú bude napojený jeden stejdž.

filozofia

Oslava slobody. Verím tomu. Máme za sebou veľa pragmatických rokovaní s kapelami, ktoré nabúrali naše ideály o umelcoch, riešime všeličo, ale výrazne prevažujú pozitívne veci... Tolerancia, komunikácia, stretnutie rôznych ľudí na jednom mieste. Snažíme sa pristupovať k ľuďom, ako keby sme ich pozývali k sebe domov spolu so všetkým, čo s tým súvisí. Od čistých záchodov až po dobré jedlo. K tomu umenie, prosto snaha pripraviť si čo najkrajší spoločný čas.

geoff Barrow

Člen Portishead a zároveň akýsi ambasádor Pohody v Británii. Stretol som sa s ním na festivale počas koncertu Slovenského komorného orchestra na hlavnom pódiu. Bavili sme asi pol hodiny. Bol to zaujímavý rozhovor, z môjho pohľad objavný, lebo mi napríklad povedal, že berie inšpiráciu od Plastikov. Skoro som odpadol. Vysvetlil som mu, o čom festival je.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite