Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň a Pohoda: beh na dlhú trať

.pohoda 2016 .alexandra Punová .kultúra

.týždeň a Pohoda sú verní parťáci, ktorí spolu prešli pekný kus cesty. Dá sa povedať, že .týždeň je mediálnym partnerom Pohody takmer od svojho vzniku.

.týždeň a Pohoda: beh na dlhú trať Boris Németh

dňa 6. decembra 2004 vyšlo prvé vydanie .týždňa a už v júli 2005 sme boli hrdým partnerom festivalu. Ústredné postavy časopisu, Štefan Hríb a Juraj Kušnierik, dokonca debatovali na Pohode ešte skôr, než vyšlo prvé číslo. Prepojení sme aj s osobou Miša Kaščáka, ktorý mal v .týždni svoju pravidelnú rubriku. Ale spája nás toho oveľa viac – hodnotové nastavenie, úprimné vzťahy a láska k hudbe. Od roku 2012 má .týždeň na Pohode svoj vlastný stan, kde prebiehajú diskusie, prezentácie, stretnutia a hľadajú sa odpovede na všemožné otázky. A hoci každý rok máme euforický pocit z toho, čo sme zažili, veríme, že tento ročník bude ešte silnejší.

program

.piatok:

  • 9.00 – 9.50: GLOBSEC: Potrebujeme ešte NATO?
  • 10.00 – 10.50 Hyperloop – realita alebo sci-fi?
  • 11.00 – 11.50 Štrajk učiteľov – víťazstvo alebo porážka?
  • 12.00 – 13.00 Vzrušujúci sex vs. domáce šťastie
  • 14.00 – 15.00 GLOBSEC: Ako zastavíme extrémizmus?
  • 16.00 – 17.00 Prečo máme zlú vládu?
  • 18.00 – 19.00 Ako si zvyknúť na smrť?
  • 20.00 – 21.30 S fašistami sa nerozpráva?

.sobota:

  • 9.00 – 9.50 Ako ísť na záchod v 8 000 m n. m. alebo Slováci na Mount Evereste
  • 10.00 – 10.50 Rómovia: ako na seba nehádzať kamene!
  • 11.00 – 11.50 Kauza Panama Papers
  • 12.00 – 13.00 Máte filmy a seriály v malíčku?
  • 14.00 – 15.00 Canisterapia – z osobnej tragédie k pomoci druhým
  • 16.00 – 17.00 .pod lampou svieti ďalej
  • 18.00 – 19.00 Slovensko – nová vesmírna superveľmoc?
  • 20.00 – 21.30 VR, filmy a videoart – ľudské práva na vlastnej koži.

piatok

Stan .týždna bude otvorený v piatok a sobotu od deviatej ráno do pol desiatej večer. Redaktori .týždňa v úlohe moderátorov vytvoria pestrú mozaiku tém.

Michal Novota sa pokúsi odpovedať na otázku, či je Hyperloop reálnou dopravnou možnosťou alebo ide o sci-fi výmysel. A bude sa to pýtať priamo šéfa Hyperloopu a osobného priateľa Elona Muska a Dirka Ahlborna, ktorý k nám priletí až z Ameriky.

Martin Mojžiš sa spolu s Vladimírom Crmomanom a Jurajom Halasom vráti k učiteľskému štrajku, ktorý rezonoval nielen v našich uliciach.

V spoločenskej téme bude pokračovať aj Štefan Hríb, ktorý sa s Martinom Mojžišom budú spolu s divákmi zamýšľať, prečo máme zlú vládu.

Isté odľahčenie prinesie Mirka Gúčiková a sexuologička Danica Caisová, ktoré bude zaujímať, či je možné prežívať súčasne domáce šťastie a vzrušujúci sex.

Trošku temnoty okúsime v téme Michala Magušina, ktorá sa však týka nás všetkých. Diskutovať na tému „Ako si zvyknúť na smrť“ bude so zakladateľom Modrého anjela Radom Bránikom a benediktínskym mníchom Jozefom Brodňanským.

Krásnou bodkou za piatkovým programom bude vášnivá polemika Fedora Gála s Mišom Kaščákom, z ktorých má každý svoj pohľad na to, či sa s fašistami máme, alebo nemáme rozprávať.

Počas oboch dní budeme mať v stane .týždňa aj štyri hodinové voľné „chlieviky“, počas ktorých si budete môcť u nás zahrať šach so skutočnými šachovými majstrami z Trenčína. Príďte si zmerať svoje sily s najlepším slovenským šachistom súčasnosti, veľmajstrom Jánom Markošom. Alebo sa príďte nájsť na krásnych fotografiách Borisa Németha, ktoré budeme mať vystavené v stane vždy z predchádzajúceho dňa.

sobota

Sobotu začneme dobrodružne a cestovateľsky. Hosťami Michala Novotu budú horolezec Vladimíra Štrba, ktorý sa nedávno vrátil z expedície na Mount Everest a expedičný geológ Ján Madarás. Uvidíte úžasné fotografie z tohto výstupu a tiež zistíte, ako sa dá ísť na záchod v 8 000 m n. m.

Aký veľký filmový fajnšmeker ste, to budete môcť zistiť vo filmovom kvíze Eleny Akácsovej s Jurajom Malíčkom.

Ako scenár z akčného filmu pôsobí únik vyše jedenástich miliónov dokumentov z Panamy známy ako kauza Panama Papers. Pavel Sibyla (Nadácia Zastavme korupciu) sa k tejto téme vráti so svojimi hosťami: Pavlou Holcovou, Renátou Bláhovou, Adamom Valčekom a Martinom Belobradom.

Ťaživý príbeh tragédie a nádeje nám predstaví fotograf Matúš Zajac pod názvom Canisterapia – z osobnej tragédie k pomoci druhým. Jeho hosť Petra Moncmann sa napriek nepriazni osudu a zdravotným ťažkostiam rozhodla pomáhať druhým ľudom prostredníctvom canisterapie, teda pozitívneho pôsobenia psa na človeka. Spoludiskutujúcou bude terapeutka Milada Gašparecová a fenka Sany.

Nádej však netreba strácať nikdy a obzvlášť nie v ťažkých chvíľach. Také si zažili aj tvorcovia diskusnej relácie .pod lampou po nemilosrdnom a neférovom vyhodení z RTVS, keď museli začať nanovo. Podarilo sa, a tak vám Štefan Hríb a režisér relácie Mario Homolka prídu porozprávať, čo sa im podarilo a čo zažili počas prvého roka nezávislého fungovania relácie.

Nesmierne inšpirujúca je aj ďalšia trojica hostí v diskusii Michala Novotu: Slovensko – nová vesmírna superveľmoc? Mladá vedkyňa Michaela Musilová, ktorá prežila simuláciu pobytu na Marse v Utahu. Róbert Vokál, výherca súťaž Axe Apollo, ktorý má lístok na suborbitálny let okolo Zeme. A Jakub Kapuš, šéf tímu ľudí, ktorí zostavili prvú slovenskú družicu. Tá, mimochodom, poletí do vesmíru v čase konania Pohody.

Po skončení tejto diskusie o 19.00 budú môcť návštevníci nášho stanu pozorovať oblohu cez tri veľké teleskopy, ktoré budú k dispozícii až do polnoci. Uvidíme nielen škrvny na Slnku, ale aj planéty, hmloviny či galaxie. Srdečne pozývame!

Tohtoročnou novinkou je zmena polohy stanu .týždňa. Priblížime sa viac do epicentra diania a nájdete nás v press zóne vedľa Radia_FM. Po minuloročných skúsenostiach sme sa rozhodli výrazne zväčšiť náš stan, aby ste sa u nás cítili pohodlne a mohli sa v neformálnej atmosfére zoznámiť s ľuďmi z .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite