Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prísne strážené súkromie Boba Dylana

.peter Bálik .kultúra

Bob Dylan raz povedal, že všetko, čo o ňom potrebujeme vedieť, sa nachádza v jeho textoch. Pozorný poslucháč tam skutočne nájde jeho príbeh, ale človek vždy túži dozvedieť sa viac.

Prísne strážené súkromie Boba Dylana LE SAUX LIONE/Sipa Pressúprofimedia 22. júl 2012, Carhaix, Francúzsko: Bob Dylan na pódiu počas festivalu v Les Vieilles Charrues. V týchto dňoch oslavuje 75. narodeniny.

dylanovo súkromie je v prísnej správe armády právnikov a manažérov. Keď v r. 2013 zavolal mladších kolegov zo skupín Wilco a My Morning Jacket, aby si s ním zahrali na festivale Americanama, mladší hudobníci sa tešili, že sa v zákulisí stretnú so svojím idolom a spolu si zadžemujú. Nič z toho sa nestalo a Dylana videli len na pódiu. Speváka už dávnejšie označili za Howarda Hughesa svetového rocku a tento titul mu zostal dodnes.

dievča z rozprávky

Dylanov život je pre jeho životopiscov veľkou výzvou, ktorá nikdy nie je naplnená. Napriek všetkému vieme z jeho súkromia zopár zaujímavých faktov. Jeho prvou veľkou láskou bola newyorská umelkyňa Suzie Rotolo. To je to dievča z obalu jeho druhého albumu The Freewheelin' Bob Dylan (1962), ktorá s ním vo veselej nálade kráča uprostred zimy newyorskou ulicou. S Dylanom sa zoznámila, keď mala 17 rokov. Ich prvé stretnutie privnoval k zážitku, keď sa vám podarí vstúpiť do rozprávky Tisíc a jednej noci. „Mala úsmev, ktorý dokázal rozsvietiť celú jednu ulicu...ako keby ožila socha od Rodina.“ Jeho priateľka pochádzala z intelektuálnych kruhov z rodiny, ktorá bola ľavicovo orientovaná a bola to ona, ktorá Dylana priviedla k protestném hnutiu. Suzie bola jeho múzou, pre ktorú napísal aj Dont Think Twice, It’s Alright alebo One To Many Mornings.

Keď v roku 1963 odišla na niekoľko mesiacov študovať do Európy, osamotený pesničkár pre ňu zložil krásnu a jemnú Tomorrow Is A Long Time. Ich vzťah dlho nevydržal, rozdelila ich Dylanova prichádzajúca sláva a jeho nevery.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite