Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Desaťkrát o PJ Harvey

.peter Bálik .kultúra

PJ Harvey bude jednou z najväčších hviezd Pohody. Prinášame desať zaujímavých vecí o tejto fantastickej pesničkárke, ktorej sa nedávno podarilo zatriasť celým Anglickom.

Desaťkrát o PJ Harvey Retna Pictures/Profimedia 28. február 2011, Londýn: Anglická speváčka PJ Harvey drží v ruke autoharfu počas koncertu v londýnskom Troxy.

1

Polly Jean Harvey prežila detstvo v Corscombe na farme svojich rodičov. Otec a matka patrili ku generácii hipíkov zo šesťdesiatych rokov, ktorí sa rozhodli žiť na vidieku. Malá PJ vyrastala v dome, kde stále znel Bob Dylan, The Rolling Stones, John Lee Hooker, Captain Beefheart alebo Bo Diddley. Z času na čas ich z Londýna prišli navštíviť známi hudobníci ako Ian Stewart (pianista z The Rolling Stones), ktorý zo sebou zobral aj svoju skupinu. Stewartova kapela mala skvelú dychovú sekciu a vďaka nej sa PJ rozhodla, že bude saxofonistka. Neskôr sa vydala vlastnou cestou, v 80. rokoch začala na protest proti hudbe svojich rodičov počúvať Duran Duran, no hudba sixties, ktorou v detstve nasiakla, nakoniec ovplyvnila jej smerovanie. V rozhovore pre Mojo okrem iného podrobne opísala život na farme, kde sa venovala činnosti, ktorú jej otec nemal v láske a prenechal to na svoju dcéru – baranom odrezávala genitálie. Proti tomu sa ohradila ochranárska organizácia PETA s tým, že ide o jeden zo spôsobov mučenia zvierat. Čokoľvek človek dnes povie, má politický rozmer.

2

Ako osemnásťročná sa stala členkou klubovej kapely Automatic Diamini, z ktorej neskôr vzniklo trio s Robom Ellisom na bicích a Ianom Oliverom na basgitare (toho neskôr vystriedal Steve Vaughan). Ich prvý koncert v apríli 1991 dopadol katastrofálne. Na začiatku tam bolo päťdesiat ľudí, po prvej pesničke sa im podarilo vyprázdniť sálu. Kapela hrala ďalej, potom sa objavila usporiadateľka a začala kričať na bubeníka, že či si neuvedomuje, že ich hudba sa nikomu nepáči. „Zaplatíme vám, môžete prestať hrať, zaplatíme vám,“ dodala. O pár mesiacov bolo všetko inak. V októbri 1991 PJ Harvey vydala debutový singel s názvom Dress. V časopise Melody Maker sa pesnička stala singlom týždňa a pochválil ju aj dídžej John Peel: „Táto pieseň je obdivuhodná, aj keď nie vždy príjemná.“ Tento moment odštartoval jej kariéru, ktorá takmer stroskotala po prvom koncerte.

PJ Harvey na promo fotografii z roku 1995 k albumu To Bring You My Love. Bola to prvá LP, ktorú jej spoluprodukoval dvorný spolupracovník John Parish.Simon Fowler/Camerapress/ProfimediaPJ Harvey na promo fotografii z roku 1995 k albumu To Bring You My Love. Bola to prvá LP, ktorú jej spoluprodukoval dvorný spolupracovník John Parish.

3

Dnes si už málokto spomenie, že kedysi dostala bizarnú nálepku – alternatívna Madonna. To preto, že vo svojich raných pesničkách otvorene spievala o sexuálnych zážitkoch a triafala sa do mačistického sveta, no na rozdiel od Madonny sa prezentovala ako nahnevaná žena s elektrickou gitarou v ruke.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite