Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Balkánska kalokagatia

.denisa Gdovinová .kultúra

Zdá sa vám, že slovenský urbanizmus občas zlyháva? Macedónske Skopje zažíva kultúrne zločiny, ktorým sa vyrovná máločo. Z jeho centra sa stalo gýčové mesto sôch.

Balkánska kalokagatia Filip Olšovský Pozlátený Alexander Macedónsky stojaci uprostred fontány je súčasťou projektu Skopje 2014.

popri malých dedinských domčekoch sedia na priedomí staré babky a uprene pozerajú doblba. Dvom umasteným šarvancom s loptou pod pazuchou sa zdáme podozriví a preto nenápadne kopú futbalku naším smerom. Sme len zopár ulíc od majestátneho centra macedónskeho Skopje a nevieme ako sa to stalo. Síce sme sa museli ocitnúť na akomsi zabudnutom okraji mesta, ale ako je možné, že stojíme pred tabuľkou „Múzeum súčasného umenia Macedónska“? K obrovskej škatuľovej budove vedie majestátne rozbité betónové schodisko a na tom najvyššom schode sedí niečo, čo po troch dňoch v Skopje poznáme už dobre. Balkánsky pes.

Zásluhu na vytvorení múzea, v ktorom sme tento mesiac boli pravdepodobne jediní návštevníci, má japonský architekt Kenzo Tange. V roku 1963 postihlo Skopje 20 sekundové zemetrasenie, ktoré zničilo asi 80 percent mesta. Zákazku na vypracovanie nového konceptu mesta získal uznávaný Kenzo. Dnes to vyzerá tak, že jeho plánom bolo, aby sa každá budova mohla o pár minút vzniesť a odletieť naspäť do vesmíru.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite