Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sviatok vinylov konečne na Slovensku!

.peter Bálik .kultúra

V bratislavskej kaviarni Kút, v bývalej Cvernovke a vo Wegarte sa dnes oslavuje sviatok nezávislých obchodov s hudbou – Record Store Day.

Sviatok vinylov konečne na Slovensku! Mark Humphrey/AP/SITA 18. apríl 2015, Nashville: Fanúšikovia vinylov počas Record Store Day v obchode Jack White's Third Man Records.

record Store Day (RSD) sa doteraz na Slovensku oslavoval viac-menej platonicky a fanúšikovia vinylov za ním chodili do susednej Viedne. Tento sviatok sa oslavuje vždy tretiu aprílovú sobotu. Tento víkend sa Bratislava konečne zaradí do siete nezávislých predajní s hudbou, ktoré raz do roka oslavujú svoju existenciu predávaním raritných vinylov. Tohtoročný RSD sa uskutoční v sobotu 22. apríla v bratislavskej kaviarni Kút, kde sídli obchod Vinylové platne, v ateliéri Bavlna, ktorý sa nachádza v priestoroch bývalej Cvernovky a v obchode Wegart.

Šéf Vinylových platní Jojo Pešta bol dlhé roky známy ako zberateľ vinylov, predovšetkým zo štýlu ska a reggae. Neskôr tento koníček prerástol do vlastného obchodu s platňami. Hovorí, že Record Store Day po prvýkrát zaregistroval pred niekoľkými rokmi, keď zháňal limitovaný singel The Specials. „Record Store Day je stretnutím fanúšikov vinylu. Pre zberateľa má tento sviatok obrovský význam. Už v prvých ročníkoch sa ku mne dostali nové tituly kapiel, ktoré som mal rád. To sa opakuje každý rok, “ hovorí Jojo Pešta.

V sobotu 22.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite