Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Socializmus v Slovenskom rozhlase

.viktória Bellová .kultúra

Vo výstave Asymptote zachytávajú socializmus mladí ľudia, ktorí toto obdobie nezažili. Chlad, sálajúci z priestorov Slovenského rozhlasu, sa prelína s motívom sériovosti človeka.

Socializmus v Slovenskom rozhlase Evelyn Benčičová Scény v priestoroch architektonicky príznačných pre toto obdobie zobrazujú však skôr fiktívnu predstavu.

všetky zvieratá sú si rovné,“ hovorí posledné zo siedmich pravidiel Orwellovej Zvieracej farmy, ktorej predlohou sa stal Sovietsky zväz. A mnohí naň spomínajú radi. Vraj bolo vtedy dobre a vraj sa ľudia nezaoberali malichernosťami. Pre ďalších sa kapitalistická revolúcia zdala vykúpením individuality človeka. Aj sloboda má však svoje pravidlá a keď sa nedodržiavajú, začne sa rozpadať v základoch. Reakciou na ľudský nepokoj sa preto stáva porovnávanie toho, čo je, s tým, čo bolo.

Podobnosti socializmu so súčasnosťou zaujali aj troch mladých ľudí – Natáliu Evelyn Benčičovú (fotografia), Adama Csoka Kellera (video) a Arielle Esther (zvuk), ktorí vytvorili výstavu s názvom Asymptote. Predchádzal jej rok skúmania, počúvania nahrávok a rozprávania sa s obyčajnými ľuďmi. „Chceli sme návštevníka výstavy vziať za tie dve minúty cestou, ktorou sme my prechádzali rok,“ vysvetľuje Evelyn.

na pomedzí ilúzie a skutočnosti

Dvadsaťtriročná Natália Evelyn Benčičová študuje fotografiu vo Viedni, žije v Bratislave a veľa času trávi i v Berlíne, kde tvorí. „Počas cestovania sme si s Adamom uvedomili, že ľudí v zahraničí zaujíma naše historické pozadie a vedia o ňom veľmi málo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite