Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Impérium: silná výpoveď o drsnom svete

.anton Vydra .kultúra

O Rusku už vzniklo množstvo kníh. Táto vás však dostane. Ryszard Kapuściński je nielen výborný štylista, ale reportér so skúsenosťou, ktorá jeho textu dodáva hodnovernosť.

Impérium: silná výpoveď o drsnom svete AFP/profimedia O Rusku už vzniklo množstvo kníh. No Impérium od Kapuścińského vás dostane.

Vydavateľstvo Absynt prinieslo nový titul: Impérium. Poľský reportér Ryszard Kapuściński (1932 – 2007) vás v nej bude sprevádzať smutnými reáliami sovietskeho Ruska. Kniha vyšla pôvodne v roku 1993. Cestopis sa začína v roku 1939 Kapuścińského spomienkami na rané detstvo, na násilný vstup červenoarmejcov na poľské územie v dnešnom Bielorusku. Spomienky na detstvo sú vždy problematickým rozprávaním. Čo sú faktické dejiny a čo časom získaná projekcia? Kapuściński mal vtedy len sedem rokov a v čase, keď text písal, mal už po šesťdesiatke! A predsa sa aj v subjektívnych spomienkach ukazuje ťažká objektívna realita (ak sa o niečo takom, ako je „objektívna realita“ dá vôbec hovoriť).

„Deportácie? Čudné slovo. Čo to značí? Ale mama mi nechce na otázku odpovedať, nechce sa so mnou zhovárať, mama plače.“

Máme pred sebou malého chlapca, ktorý sa túži stať strojvodcom, lebo miluje lokomotívy, vagóny, koľajnice. Ten detský sen náhle zničí skutočnosť: „Pri každom voze niekoľko vojakov, každý drží pušku, akoby mal o chvíľu vystreliť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite