Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chýbal vám?

.denisa Gdovinová .kultúra

Diváci sa pokračovania úspešného seriálu Sherlock nemohli dočkať. Po dlhej odmlke sa vrátil so špeciálnym dielom. Príbeh sa presunul z 21. storočia do viktoriánskeho Londýna.

Chýbal vám? bbc.co.uk Sherlock sa na chvíľu vrátil ku klasike - fajčí fajku v loveckej čiapke a vozí sa v koči.

.chýbal som ti?“ spýtal sa Moriarty Sherlocka Holmesa, keď sa mu v záverečnej časti tretej série zjavil na obrazovke leteckého monitora. Nebolo by na tom nič zvláštne, veď profesor Moriarty je odvekým nepriateľom slávneho detektíva. No Moriarty mal byť už dávno mŕtvy. Zomrel v súboji so Sherlockom, tak ako to pred vyše sto rokmi vymyslel Arthur Conan Doyle. Teda nie úplne v súboji.

So... Did you miss me? 😈

Posted by Andrew Scott on Friday, 1 January 2016

Nezomrel tak, že spadol do vodopádov. Odstrelil si hlavu. Moderný Moriarty je totiž poriadny psychopat a moderný Sherlock už viac nenosí veľkú lupu a klasickú loveckú čiapku. Tvorcovia seriálu Steven Moffat a Mark Gatiss zasadili dej do moderného Londýna a vyšlo im to dokonale.

Sherlock nestratil nič zo svojho bystrého šarmu, ba dokonca sa jeho charakter v modernej dobe zvýraznil. Doyle vytvoril Sherlocka ako postavu, ktorá je svojou vznešenou geniálnosťou odlišná od naškrobených Angličanov devätnásteho storočia. A práve v novodobom hektickom Londýne Sherlockova schopnosť sledovať detaily a spojiť ich v celok naozaj vyniká.

Novodobosť je aj podľa filmových kritikov jeden z kľúčových dôvodov masívneho úspechu seriálu. No skrýva aj isté riziko. Nezabudne sa na to, kto vlastne bol Sherlock Holmes? Nezabudne sa na šmrncovnú tradičnosť viktoriánskej éry, no zároveň rebelantskú povahu génia?

„Sherlock nestratil nič zo svojho bystrého šarmu, ba dokonca sa jeho charakter v modernej dobe zvýraznil.“

Autori sú skutočne odvážni. Nielenže preniesli Sherlocka do 21. storočia, čo mohlo byť samo osebe fiaskom. No zobrali úspešne vytvorenú modernú postavu zase naspäť do viktoriánskeho Londýna. A ako vie ten, kto si najnovšiu časť pozrel, tvorcovia to zopakujú niekoľkokrát.

Steven Moffat a Mark Gatiss, ktorí spolu pracovali aj na seriáli Doctor Who, radi experimentujú a robia si žarty. Je to poznať aj na bystro-vtipných „witty“ dialógoch, vraj jedných z najlepších v britskej dramatickej tvorbe. Vo viktoriánskom diele Sherlock odhaľuje tajomstvo nevesty, ktorá sa na obed verejne odstrelí, aby sa podvečer vrátila zabiť svojho manžela. Ako je to možné?

„Nikdy to nie sú dvojčatá, Watson!“ zahriakne Sherlock svojho kolegu, keď vysloví možnosť, ktorá každému napadne ako prvá. „Veď sme v devätnástom storočí,“ robí si zas žarty Watson, keď zapaľuje sviečku v tmavej strašidelnej usadlosti, aby zistil, či za rohom nie je vraždiaca nevesta.

Táto časť sa naozaj podarila. Aj keď sa venuje viac než neveste Sherlockovi a jeho vzťahu s Moriartym. No práve to fanúšikovia ocenia – môžu uvidieť dvoch geniálnych hercov Benedicta Cumberbatcha a Andrewa Scotta znova v konfrontácii. Na Slovensku si diváci mohli seriál pozrieť v Českej televízii, ktorá ho odvysielala len deň po svetovej premiére.

Naši čitatelia zas môžu v najnovšom čísle .týždňa nájsť profily hercov postáv Sherlocka a Moriartyho. Len škoda, že na ďalšie časti si musíme počkať až do roka 2017. Možno je v niečom aj na škodu, že úspech seriálu tvorcom aj protagonistom priniesol takú slávu a zaplnil diáre tak, že nemajú čas na samotného Sherlocka.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite