Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Túžba

.štefan Chrappa .kultúra

Od nášho stĺpčekára Pištu Vandala alias Štefana Chrappu sme objednali vianočnú rozprávku napísanú špeciálne pre čitateľov .týždňa.

Túžba Boris Németh „Akokoľvek sa trápim, premáham a snažím, nie a nie dostať zo seba niečo rozumné,“ kajá sa Pišta Vandal.

autor radostne prisľúbil, ale potom sa mu to trošku vymklo z rúk. Má to však šťastný koniec!

Milí priatelia, v súvislosti s písaním dlhších prozaických útvarov sa mi stávajú neuveriteľné veci. Jednou z tých vecí je fakt, že ich neviem dokončiť. Akokoľvek sa trápim, premáham a snažím, nie a nie dostať zo seba niečo rozumné. Nie to ešte dodať povestný americký happyend, brisknú britskú pointu, francúzsky šarm či intelektuálnu nadstavbu ruského klasika. Túto zlatú čerešničku spisovateľských géniov zhľadúvam po všetkých kútoch, no márne. Preštudoval som mnoho kníh o písaní.

„Detektorom nezdravého pátosu je, paradoxne, múza dní mojej rošošónskej mladosti a opora v zrelom veku – moja manželka. “

Autormi boli veľkí majstri slova i menej významní spisovatelia – pisálkovia či pedagogickí teoretici. Všetci sa však zhodli na tom, že dlhý text si musí človek doslova „odsedieť“. To sa mi nechce. Druhým problémom je patetickosť, ktorá sa mi nevdojak vkráda do básní, fejtónov, rozprávok i poviedok. Pátos, to je skaza. Desí ma, no má ma rád. Orgiastické „Ó“ sa mi tmolí v myšlienkach. Štekám naň ako pes, odháňam ho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite