Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosť desaťročí: projekt Obchodná

.andrej Bán .kultúra

Je čas ankiet a bilancií. O projekte Obchodná 1984 – 2014 sa už toho napísalo veľa. Nič nevystihuje našu povahu lepšie ako fotografie jednej bratislavskej ulice v dlhom období.

Udalosť desaťročí: projekt Obchodná Ľubo Stacho

ľubo Stacho je fotografom času, teda narába s esenciou žánru a remesla. Povestnou cievkou, okolo ktorej sa ako niť vinie celá jeho úctyhodná tvorba je diptych Manifest času (1976 – 1984). Sú to dve jednoduché čiernobiele fotografie jabĺčka. Na prvej je z neho odhryznuté, na druhej je úplne vyschnuté. A práve v čase zoschnutia jabĺčka začal Stacho fotografovať Obchodnú ulicu v centre hlavného mesta. Samozrejme nevedel, čo tam v priebehu ďalších desaťročí uvidí. Ale tušil, že niečo významné. A tušil správne.

„Mikrosvet celku. Tieto výklady, fasády za to nemôžu, no ich chaotické „buranské“ podoby a kontexty, kebaby a hamburgery vedľa predajne kníh, prudko zelené fasády; to všetko je výpovedným zrkadlom našej spoločnosti.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite