Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Posadnuté knihami

.anton Vydra .kultúra

Čítajúce ženy priťahujú pozornosť, za čo asi môže niekoľko zakorenených predsudkov. Robia knihy ženy inteligentnejšími, sexuálne atraktívnejšími alebo trochu čudáckymi bytosťami?

Posadnuté knihami Týždeň Kniha naplnená strhujúcimi obrazmi. Stefan Bollman: Ženy a knihy. Host, 2015

stefan Bollmann nie je u nás celkom neznámy autor. Zaujal už výpravnou knihou naplnenou strhujúcimi obrazmi Ženy, které čtou, jsou nebezpečné (Knižní klub, 2008). Jeho fascinácia svetom ženského čítania pokračovala aj publikovaním ďalších podobných kníh, ktoré nateraz uzatvára posledný titul Ženy a knihy.

.dejiny ženského čítania
Bollmann pôvodne študoval literatúru, divadelnú vedu, dejiny a filozofiu. V jeho písaní možno tieto stopy ľahko sledovať a vďaka nim pôsobí ako erudovaný historik čítania (podobný Albertovi Manguelovi). Nemá ísť o šokujúce dielo, pikantnú panorámu eroticky ladených obrazov čítajúcich žien, ktorá by bola stimulom pre nejaký čudný voyeurizmus. Literatúra tu má byť prvoradá. Bollmann píše s ľahkosťou a eleganciou, hoci si občas pomáha aj šteklivými príkladmi.

Materiál, s ktorým pracuje, sú najmä listy. Pozorne ich študuje a na ich základe komponuje veľký príbeh o ženskom čítaní. Ten sa podľa neho začína v 17. storočí básnikom Friedrichom Gottliebom Klopstockom, ktorý bol „poète à femmes, nijaký Casanova, ale muž, ktorý ženy miloval a svojou poéziou ich dokázal presvedčiť, aby sa doňho zamilovali“.

Zaiste, tvrdiť, že sa dejiny ženského čítania začínajú Klopstockom, je prehnané a navyše v rozpore s obrazmi v Bollmannovej prvej „obrazovej“ knihe, no nemeckého autora zaujíma skôr doba, v ktorej sa o ženskom čítaní začína diskutovať otvorenejšie, v ktorej sa narúšajú predsudky o tom, že ženám knihy do rúk nepatria.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite