Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

2015: Najvýraznejšie hudobné udalosti

.redakcia .kultúra

Hudobnou scénou otriaslo v tomto roku niekoľko výrazných udalostí. Okrem tých nešťastných, ktoré nám napadnú pri prvom zamyslení, sa však, našťastie, dá nájsť aj zopár pozitívnych.

2015: Najvýraznejšie hudobné udalosti Boris Németh 22. november 2015: Živé Kvety s Mariánom Vargom počas Koncertu pre Juraja v bratislavskom Urban House.

Adele s najpredávanejším albumom

Najnovší album britskej speváčky Adele s názvom 25 sa v Británii stal najrýchlejšie predávanou nahrávkou všetkých čias. Poteší však, že jej tretí album zároveň patrí aj medzi najzaujímavejšie počiny tohto roka. Adele je hviezdou bez hviezdnych manierov, ktorá si svojich fanúšikov podmaňuje svojou prirodzenosťou a bezprostrednosťou. Od vydania albumu (20. novembra) sa ho predalo okolo štyroch miliónov kusov, čo sú čísla, aké hudobný šoubiznis vykazoval pred pätnástimi rokmi. Dokáže Adele zachrániť hudobný priemysel? .pb


Koncert pre Juraja

Koncert pre nášho drahého kamaráta a kolegu Juraja Kušnierika, ktorý nás predčasne opustil v polovici novembra tohto roku, ukázal, že bolesť a smútok za najbližším sa dá premeniť na niečo silné a zmysluplné. Atmosféra v bratislavskom Urban House bola elektrizujúca, výkony kapiel tiež. Na Koncerte pre Juraja, ktorý zorganizovali ľudia z Pohody, vystúpili Jurajove obľúbené skupiny a hudobníci ako Para, Bez ladu a skladu, Živé kvety, Katarzia, Hviezda, Marián Varga, Longital, Bene či Zlokot. V prestávkach sa s ním rozlúčili ďalšie osobnosti ako Ivan Štrpka, Shooty, Tomáš Janovic alebo Blaho Uhlár. Jurajovi sa po smrti podarilo to, o čo sa celý čas pokúšal – spojil celú scénu. Určite by bol prvý, ktorý by tomuto podujatiu zatlieskal. .pb


Nešťastné kvóty

Súčasnej vláde sa nakoniec podarilo presadiť kvóty na slovenskú hudbu v domácich rádiách, za ktoré orodovala skupina okolo speváka Martina Ďurindu. Súkromné rádiá budú musieť v roku 2016 hrať najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent slovenskej tvorby. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Oponenti zákona protestovali, že neexistuje dostatok kvalitnej slovenskej hudby, ktorou by rádiá tieto kvóty naplnili. Pre fanúšikov skutočnej hudby sa tým nič nemení – komerčné rádiá budú hrať tú istú slovenskú hudbu, čo predtým, len dvakrát toľko. .pb

December 2015: Britská speváčka Adele počas koncertu v Los Angeles. (foto: XPUSJP/profimedia)December 2015: Britská speváčka Adele počas koncertu v Los Angeles. (foto: XPUSJP/profimedia)


NME po novom

Na poli hudobnej žurnalistiky je len málo podobne vplyvných značiek. New Musical Express (NME) si za 63 rokov svojej existencie stihol vybudovať schopnosť „stvoriť hudobnú hviezdu a v priebehu niekoľkých dní ju bez mihnutia oka pochovať“. Stál pri zrode The Smiths, The Libertines alebo Arctic Monkeys.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite