Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Oplatilo sa 2015: Slovenské albumy

.redakcia .kultúra

V uplynulom roku vzniklo na Slovensku veľa pozoruhodnej hudby. Tu je výber desiatich najzaujímavejších nahrávok podľa redakcie .týždňa a blízkych spolupracovníkov.

Oplatilo sa 2015: Slovenské albumy Jaroslav Vaľko Trojica Chiki liki tu-a vydala tento rok svoj pravdepodobne najlepší album Slzy tvý mámy, Šedivý a spol.

Archívny chlapec: Zvery
(Slnko Records)

Tí, ktorí chodia vlakom do Prahy, vedia o existencii obce Kúty len preto, že je to posledná slovenská zastávka pre Českom. Pohraničné mestečko v poslednom čase ožíva aj vďaka tamojšiemu pesničkárovi Richardovi Vávrovi, ktorý si hovorí Archívny chlapec. Ten na jar vydal prekvapivo silný a originálny debut Zvery. Jeho pesničky sú naliehavými výpoveďami s vodopádmi slov, príbuzné poetike Ivana Štrpku, v ktorých hudobník vedie pomyselný dialóg s okolitým svetom. Niektoré pesničky doslova chytajú za srdce. Ak máte radi alternatívne pesničkárstvo, songy ako Raketoví chlapci, Planina alebo S dobou by ste si nemali nechať ujsť. .pb


Hviezda: Nič sa nemení
(Slnko Records)

Bratislavská skupina Hviezda. V tejto vete je obsiahnuté všetko, čo táto štvorica symbolizuje. Bratislava je miesto, kde sa odohrávajú príbehy ich piesní. Názov Hviezda pôsobí nevinne, ale starším generáciám pripomína časy reálneho socializmu. Nič sa nemení je súčasný altrockový album, kde prím hrajú dvaja veteráni bratislavskej scény – gitaristi a basgitaristi Peter Hajdin a Peter Prekop, ktorí sa podelili o hudobné autorstvo jedenástich piesní. Skupine zároveň pomohlo, že ju nedávno doplnil nový bubeník Roman Lauko, ktorý dodal kapele potrebný pokoj. Nič sa nemení vyšiel len rok po debutovej nahrávke, čo svedčí o tom, že táto kapela žije tvorivým životom. Zatiaľ čo predchádzajúca platňa bola akousi pozvánkou do sveta skupiny, druhý album je krokom vpred, ktorý tento svet ešte viac rozširuje a najmä skrášľuje. .pb


Chiki liki tu-a: Slzy tvý mámy, Šedivý a spol.

Prešovská trojica Chiki liki tu-a je dôkazom toho, že netreba vydávať album každý rok. Stačí vtedy, keď to skutočne stojí za to. Ich novinka Slzy tvý mámy, Šedivý a spol., ktorá vyšla po dlhej deväťročnej pauze, je pravdepodobne ich najlepším albumom vôbec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite