Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vyprážaný syr, please!

.peter Bálik .kultúra

Americká skupina R.E.M. na Slovensku nikdy nekoncertovala, ale jej spevák Michal Stipe mal k tomu veľmi blízko.

Vyprážaný syr, please! sita/AP Photo/Louis Lanzano Spevák dnes už žiaľ neexistujúcej R.E.M, Michael Stipe.

Spolu so svojimi priateľmi prišiel v lete 1990 do Bratislavy, no koncert zrušil silný dážď.

V prvých mesiacoch po Nežnej revolúcii bolo možné takmer všetko. Niekoľko týždňov pred koncertom The Rolling Stones na Strahove prišla do Československa zaujímavá partička hudobníkov. Za ich príchodom stál americký lektor Mark Andrews, ktorý vtedy učil na Olomouckej univerzite a študent medicíny Josef Podstata. Dvojica sa rozhodla, že získanie slobody treba osláviť koncertom svojich obľúbených muzikantov.

Andrews bol veľkým obdivovateľom Morrisseyho, na toho si však netrúfal. No spomenul si, že keď ešte pôsobil ako lektor v NDR, robil tlmočníka anglickému spevákovi protestsongov Billymu Braggovi. Zavolal mu a pozval ho do Československa. Ten ho odkázal na svojho manažéra Petra Jennerra, ktorý v šesťdesiatych rokoch manažoval aj Pink Floyd so Sydom Barrettom a neskôr sa staral aj o The Clash.

Bragg a priatelia

Manažér Jenner dal dohromady krátke turné, na ktoré Bragg pozval svojich muzikantských priateľov. Medzi nimi bol aj Michael Stipe z R.E.M, Natalie Merchant, speváčka 10 000 Maniacs alebo skupina The Coal Porters. Turné sa začalo 3. júna 1990 v Glasgowe.

„ Keď dorazili pred (dnes už zbúraný) amfiteáter na Búdkovej ceste, nebolo to lepšie.“

Na hotelovej izbe dali hudobníci dohromady repertoár. Čiastočne išlo o americké ľudovky, ale aj pôvodné piesne z repertoáru R.E.M., 10 000 Maniacs a Braggove protestsongy. „Niektoré spievali sami, iné dohromady, ale celkovo to bola taká spoločná veselica. Z umeleckého hľadiska to nestálo za veľa, pretože na nacvičenie programu bolo málo času, no v prvom rade išlo o atmosféru a radosť z vystupovania,“ spomína na koncerty priamy svedok Petr Nosálek, ktorý udalosť pokrýval ako čerstvý redaktor časopisu Rock and Pop. Keďže vedel dobre po anglicky, nakoniec sa stal aj ich sprievodcom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite