Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Karla Gotta zrazil Ortel

.peter Bálik .kultúra

V sobotu sa u západných susedov udeľovali tradiční hudobní Slávici. Comeback slávneho „Goťáka“ však zatienila skutočne nepríjemná udalosť.

Karla Gotta zrazil Ortel ronin/profimedia Tomáš Ortel zo skupiny Ortel so šťastným výrazom majiteľa strieborného a bronzového českého Slávika.

.mal to byť večer Karla Gotta. Do poslednej chvíle sa nevedelo, či navštívi sobotňajšie odovzdávanie Českých slávikov. Nakoniec aj napriek vážnej chorobe medzi svojich priaznivcov dorazil a odniesol si svojho rekordného štyridsiateho Slávika v ankete o najpopulárnejšieho českého speváka. Noviny mali podľa očakávaní na druhý deň písať o Gottovej pamätnej vete „teraz som to skutočne nečakal“ a všetko malo zostať v zabehnutých koľajách. Stalo sa však čosi úplne iné.

„Kapela hrala na mítingu krajne pravicovej Národnej demokracie a neonacistickej Dělníckej strane povolila, aby používala jej pieseň ako hymnu.“

Celý večer Gottovi ukradla skupina Ortel, ktorá vo svojich textoch šíri xenofóbne a rasistické myšlienky namierené proti imigrantom, moslimom alebo Rómom. Jej frontman Tomáš Ortel získal v Gottovej kategórii bronzového Slávika, zatiaľ čo jeho skupina skončila v kategórii najlepšia skupina dokonca druhá za populárnym Kabátom. České médiá Slávikov už dlhodobo kritizujú za to, že velebia minulost českej popmusic. Tentoraz sa pustili do organizátorov, medzi ktorých patrí aj televízia Nova. Aj tá umožnila, aby sa na akcii prezentovala skupina s vyhranenými postojmi, ktoré zasievajú do spoločnosti nenávisť voči menšinám.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite