Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trikrát a dosť! Hudobné recenzie 5

.peter Bálik .filip Olšovský .kevin Karabin .kultúra

O nečakanom a symbolickom EP Foo Fighters, Jeffovi Lynnovi na kozmickej rakete a najhoršej štúdiovke Editors.

Trikrát a dosť! Hudobné recenzie 5 Roberto Finizio/Alamy/profimedia Piatok, 13. november 2015: Foo Fighters počas osudového večera koncertujú v talianskej Bologni.

Foo Fighters: St Cecilia
(Roswell/ RCA)

Trinásteho novembra, v piatok v noci, keď si väčšina ľudí užíva koniec pracovného týždňa, prišla správa o odvtedy toľko omieľaných teroristických útokoch z Paríža. O desať dní na to, v pondelok ráno, v čase, keď je drvivá väčšina ľudí (v našich končinách) krátko pred výkopom nového týždňa, prišla správa o vydaní nového EP skupiny Foo Fighters, venovaného obetiam útokov a ich pozostalým. Zámer za touto náhodou hľadať len ťažko, no akási paralela sa ponúka: Na príšerné skutky príšerných ľudí, ktorí nám nedajú vydýchnuť v chvíľach zaslúženého odpočinku, treba odpovedať odhodlaním, poctivou prácou a empatiou v čase najväčšej mobilizácie.

„V kontexte smutných okolností vyznieva až neuveriteľne príhodne refrén úvodnej stopy.“

Foos nahrali päť najnovších skladieb začiatkom októbra v texaskom hoteli Saint Cecilia. Názov EP a titulnej skladby však odkazuje aj na samotnú Svätú Cecíliu, patrónku hudobníkov. Keď sa teda odohral 11/13, masaker (nielen) na koncerte rockovej kapely Eagles of Death Metal, Dave Grohl a spol. museli mať nepochybne jasno v tom, prečo len mesiac predtým vytvorili nahrávku práve pod týmto názvom. Obzvlášť berúc do úvahy fakt, že spoluzakladateľ Eagles of Death Metal (ktorí len nedávno prvýkrát o útokoch verejne prehovorili) Josh Homme, je Davov dobrý priateľ a obaja páni majú za sebou viaceré formy spolupráce. Dvadsiateho tretieho novembra teda Saint Cecilia oficiálne vyšla zadarmo na stiahnutie zo stránok skupiny, s venovaním a priloženým listom od Grohla.

Pri Foo Fighters sme si najmä za posledné roky radi zvykli, že sa úspešne snažia vyhnúť stagnácii. Aj podľa vlastných slov nikdy nemajú v pláne vytvoriť „len ďalší rock'n'rollový album” – zakaždým sa v prvom rade snažia prísť s niečím novým a posunúť svoje hranice.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite