Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lekcia od Deža Ursinyho

.peter Bálik .kultúra

Koncom novembra známi hudobníci vzdajú na koncerte hold legende menom Dežo Ursiny. Aké skladby z jeho bohatého katalógu si vybrali Jana Kirschner, Miro Žbirka alebo David Koller?

Lekcia od Deža Ursinyho archív Jakuba Ursinyho/SITA Legendárny bigbítový a artrockový hudobník, skladateľ a spevák Dežo Ursiny (1947-1995).

slovenská a česká hudobná scéna vzdá poctu Dežovi Ursinymu. V rámci koncertu Big Beat Deluxe – Lekcia Ursiny sa predstavia Jana Kirschner, David Koller, Buty, Miro Žbirka, Peter Lipa, Katarzia a Talent Transport. Každý z hudobníkov si vybral z Dežovho bohatého repertoára skladby, ktoré mu najviac sedia.

pocta priateľovi

S myšlienkou zorganizovať túto akciu prišiel Ladislav Agnes Snopko, ktorého s Dežom spájalo dlhoročné priateľstvo. Po jeho smrti v roku 1995 bol iniciátorom Ceny Deža Ursinyho za počin z oblastí hudby a filmu. Jej laureátmi boli Radek Pastrňák, Petr Zelenka a Vladimír Godár. Tradícia sa neudržala, no Snopko na Ursinyho, samozrejme, nezabudol. „Boli sme priatelia. Dokonca, keď bol chorý, tak sme spolupracovali na akcii venovanej dalajlámovi. Dežo mi visí v lufte ako dôležitý priateľ a umelec. Ako riaditeľ Slovenského kultúrneho inštitútu som chcel pôvodne urobiť akciu, kde malo vystúpiť pätnásť českých a slovenských spevákov vrátane Agon Orchestra. Keď ma vyhodili, projekt padol, ale myšlienka zostala živá, a tak sa nám podarilo spraviť túto akciu,“ povedal .týždňu Ladislav Snopko, ktorý organizuje koncert s Janou Vachovou.

„Štrpkove texty sú geniálne a čím viac ich človek číta a počúva, tým viac sa mu otvárajú.“

Kirschnerovú, Kollera, Žbirku, Lipu a Katarziu bude sprevádzať skupina vedená basgitaristom Martinom Gašparom. Program doplnia archívne televízne dokumenty a na akcii vystúpi aj Dežov najbližší spolupracovník a textár Ivan Štrpka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite