Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Polemika: True Štúr je hravý film

.tomáš Ulej .kultúra

Podaril sa nový film o Štúrovi? Niektorí sú nadšení, niektorí menej. Dnes prinášame názor Tomáša Uleja. Podľa neho ide o dokument spracovaný hravou a pôsobivou formou.

Polemika: True Štúr je hravý film RTVS a Crazy Company Nový film True Štúr podľa Tomáša Uleja vyniká hravou formou - nazýva ho detektívka s prvkami komiksu.

Proces ideologickej mýtizácie národnej osobnosti prebieha takto: najskôr k opisu osoby pridajte najrôznejšie absolutóriá, zoberte všetko, čo v živote urobila a dajte pred to „naj“.

Zamlčte všetko, čo by mohlo protirečiť jej dokonalosti, odstráňte všetko s nádychom ľudskej omylnosti a nestálosti, najmä jej vlastné pochybnosti o tom, či má pravdu a či v živote konala len dobro. Výsledný produkt postavte na vyvýšený podstavec a dajte do osnov učebníc základnej školy.

Za desať rokov, čo pracujem so starými čítankovými autormi a historickými postavami ako Štúr, Hviezdoslav, Sládkovič, som sa naučil dve veci. Po prvé, že všetko, čo o nich funguje v súčasnom kultúrnom povedomí spoločnosti, je pre bežného človeka také odťažité a vzdialené, až je to čistá nuda. A po druhé: ak si stále myslíme, že by sme pre ich odkaz mali niečo urobiť, tak už by sme ich mali prestať vyzdvihovať, patetizovať, ale presne naopak – diskutovať s nimi, polemizovať a – zľahčovať.

„Ako vystrihnuté zo súčasnej seriálovej produkcie, akurát že bez veľkého rozpočtu.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite