Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Umenie jasného plagiátorstva

.anton Vydra .kultúra

Rolf Dobelli napísal knihu, ktorá sa vyšplhala na vrcholy svetových rebríčkov. Najmä kvôli jasnému a prenikavému štýlu písania. A pomohli aj iné veci.

Umenie jasného plagiátorstva ARNE DEDERT/EPA/profimedia Švajčiarsky autor Rolf Dobelli napísal pútavú knihu. Je otázne, či väčšinu myšlienok neukradol.

Kniha Umenie jasného myslenia (Plejády, 2015) je napísaná veľmi pútavo a sviežo. Má dobrý formát (taký akurát „do ruky“). A obsahuje aj pekné farebné ilustrácie. Dobelli v nej predstavuje 52 omylov či predpojatých postojov, ktoré každodenne ovládajú naše myslenie. Riadime sa nimi, hoci sú úplne iracionálne. Keď ich pomenujeme, asi ich tým zo seba síce hneď nedostaneme, ale aspoň ich pochopíme.

Dobelli o tom píše: „Vedieť o omyloch v uvažovaní mi pomohlo stať sa pokojnejším a uvážlivejším. Dokázal som včas rozpoznať rôzne pasce vo vlastnom uvažovaní a vyhnúť sa im skôr, než by dokázali spôsobiť veľké škody. Jednoducho som vedel, keď ostatní konali nerozumne a takto vyzbrojený som bol v ich prítomnosti hádam dokonca aj vo výhode. Hlavne som sa zbavil strašiaka iracionality, a to pomocou kategórií, pojmov a vysvetlení, ktorými som ho mohol od seba odohnať. Ani hromov a bleskov nie je od čias Benjamina Franklina menej, a nie sú ani slabšie, ani tichšie, ale vzbudzujú menej strachu. No a presne takto sa mi darí vo vzťahu k svojej nerozumnosti.“

„Príbehy, mýty podľa neho prekrúcajú a zjednodušujú skutočnosť a tým sú vraj základom omylu nášho myslenia.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite