Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dve dekády gitarovej otravnosti

.filip Olšovský .kultúra

Máte akustickú gitaru? A viete na nej zabrnkať aspoň zopár akordov? Tak potom určite viete zahrať aj Wonderwall. Slávny song kapely Oasis, ktorý má dnes presne 20 rokov.

Dve dekády gitarovej otravnosti youtube.com Pohodlne rozkročený Liam Gallagher a jeho brat Noel s megafónom v klipe k piesni.

najprv ju mal spievať Noel. Potom sa však rozhodol, že jednu z dvojice nových piesní posunie svojmu bratovi Liamovi. Ten z toho nebol práve nadšený. A nie je dodnes. „Vždy, keď ma donútia ten song spievať, chce sa mi vracať,“ vyjadril sa v jednom z veľkohubých rozhovorov Liam Gallagher. Sám však dobre tuší, že keby nebolo toho momentu presne pred dvadsiatimi rokmi, keď slávny Wonderwall uzrel svetlo sveta, o existencii akejsi britskej kapely Oasis by dnes nevedeli ľudia po celom svete.

Oasis odvtedy vydali množstvo lepších pesničiek a videoklipov, ohlásili svoj koniec a obaja bratia si stihli založiť vlastné kapely, s ktorými pravidelne koncertujú. Už nikdy však nedosiahnu dve dekády starú slávu tých štyroch minút, ktorými pobláznili svet. Wonderwall poznal každý. Ak ste si kúpili akustickú gitaru a chceli pri táboraku zamachrovať a zahrať niečo lepšie než vaši rodičia, najjednoduchšie bolo naučiť sa tých zopár akordov a úvodné „Today is gonna be the day.“ Čím roztiahnutejšia čeľusť a ležérnejší výraz, tým lepšie.

.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite