Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obyčajná Adele

.peter Bálik .kultúra

Keď v roku 2012 získala 6 sošiek Grammy, oznámila, že si dáva štvorročnú pauzu. Po troch rokoch ticha je späť. Na jeseň vydáva nový album 25. Včera zverejnila prvý singel Hello.

Obyčajná Adele XL Recordings/profimedia Britská speváčka Adele vo svojom najnovšom klipe k piesni Hello z pripravovaného albumu.

o veľkom úspechu Adele na cenách Grammy sme písali v profilovom článku v čísle 8/2012. Adele je dnes najslávnejšou britskou speváčkou a skladateľkou, ktorá si drží vysoký štandard. K jej nového albumu 25 sa vrátime koncom budúceho mesiaca, keď vychádza, a tak zatiaľ ponúkame jej životný príbeh do roku 2012.

Minulý víkend sme na odovzdávaní prestížnych cien Grammy sledovali pozoruhodný úkaz. Jedna hviezda zanikla, druhá sa zrodila. Keď Whitney Houston začínala, bola rovnako nevinná ako Adele. No život s ňou zatočil tak, že v 48 rokoch zomrela. Adele je dnes na vrchole popularity, šesť Grammy, ktoré na galavečeri získala, to potvrdzuje. Zdá sa však, že na rozdiel od Whitney je dostatočne rozumná na to, aby sa vyhla nástrahám obrovskej popularity, ktoré zamávali s mnohými hudobníkmi.

.spevavé dieťa
V prvom rade je to normálne dievča. Nemá za sebou žiadny škandál, nespráva sa ako šibnutá, a preto nebýva častým terčom nemilosrdného britského bulváru ako napríklad Amy Winehouse. Keď zistila, že jej životný príbeh predal tabloidom jej otec, ktorý ju s mamou opustil v dvoch rokoch a neskôr ju vídaval len sporadicky, pohlo to jej žlčou. A keď niečo podobné spravila aj jej babka, od zúrivosti nevyšla niekoľko dní z domu. Má to ťažké, chúďa. Nie je ľahké nebyť na očiach, keď celá pozornosť hudobného sveta je upriamená na túto statnejšiu mladú Britku, ktorá sa narodila v londýnskej štvrti Tottenham pred dvadsiatimi štyrmi rokmi.

„Jej debutový album 19 (2008) sa stal okamžite hitom a predalo sa z neho dva milióny kusov.“

Adele je typickou „working-class“ hrdinkou z nižšej strednej vrstvy, ktorá vyrastala len s matkou. V škole bola jedinou bielou žiačkou, jej priateľmi boli najmä deti z prisťahovaleckých rodín. Mala však zvláštny dar, jej rodina vedela, že vie neobyčajne pekne spievať. Keď mala jedenásť rokov, zabávala na večierku osadenstvo tým, že vedela dokonale napodobniť všetkých päť členiek Spice Girls a k tomu pridala aj Toma Jonesa! S nevšedným talentom sa dostala na prestížnu Brit School, ktorá je vlastne akousi prípravkou pre hviezdy britskej popmusic, v minulosti ju napríklad vychodili aj Amy Winehouse alebo Kate Nash. V šestnástich nahrala demo so svojimi pesničkami, ktoré kamarát poza jej chrbát zavesil na MySpace.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite