Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako svieti mravčia práca

.filip Olšovský .kultúra

V sobotu večer príde do Bratislavy svetoznámy festival súčasného umenia. Volá sa Biela noc a minimálne jedna z jeho inštalácií pôsobí svojím opisom skutočne zaujímavo.

Ako svieti mravčia práca SITA/www.bielanoc.sk Atmosferické svietiace lyžičky výtvarníka Petra Vrábeľa roztrúsené po košickom Mestskom parku.

ak sa chystáte v sobotu večer do ulíc Bratislavy, je dobré mať so sebou nabitý mobil či v lepšom prípade rovno fotoaparát. Ak sa vám podarí zaujímavo zachytiť niektorú zo svetelných inštalácií, na ktoré budete v tento deň narážať prakticky po celom meste, môžete vyhrať cestu na festival svetla do Amsterdamu. Pobočkou takéhoto festivalu, ktorý vznikol pred trinástimi rokmi v Paríži, je totiž túto jeseň prvýkrát aj Bratislava. Aj preto si v sobotný večer budete môcť vybrať medzi tým, či si chcete radšej zvečniť obrovské zajace z Tasmánie, netradične osvetlenú obrátenú pyramídu Slovenského rozhlasu alebo vyše metrovú umelú trávu v Medickej záhrade. Alebo si počas bratislavskej Bielej noci vyberiete jednu z odporúčaných peších trás a uvidíte toho čo najviac.

Možností takýchto prechádzok nebude ani zďaleka málo. Svoje diela nainštaluje na päťdesiatich miestach v centre Bratislavy vyše 150 umelcov z krajín celého sveta. Po uplynulom víkende v Košiciach si tak atmosféru Bielej noci užijú aj obyvatelia hlavného mesta. Tých budú na tradičné miesta lákať umelci s nevšednými nápadmi. Jedinou podmienkou je pripraviť sa na nečakané a zabudnúť na predsudky, ktoré umenie (úplne naschvál alebo náhodou) jednoducho ignoruje. Aj preto sa na Hlavnom námestí môžu rozložiť cudzokrajné svietiace zvieratá alebo môže Ondrejský cintorín pokryť svietiaci koberec zložený z malých svietiacich lyžičiek.

„Zapichol som si prvých 10 lyžičiek a vedel som, že to bude dobré“

Peter Vrábeľ je mladý slovenský výtvarník a člen košickej umeleckej skupiny Kassaboys. Svetelným inštaláciám sa venuje už nejaký čas. Práve on stojí za nápadom umiestniť na jednu noc na známy bratislavský cintorín tisíce drobných svetielok. Vyskúšal si to už počas Bielej noci v košickom Mestskom parku. Ako sám priznáva, spočiatku váhal, no napokon sa na projekt s rozsahom približne desať tisíc metrov štvorcových podujal. „Dôležité bolo zamerať sa na samotnú LED-ku, na správnu teplotu, optiku a odrazovú plochu. Keď som mal zvládnuté tieto veci, spravil som si skúšku. Zapichol som si prvých 10 lyžičiek a vedel som, že to bude dobré,“ popisuje začiatky experimentovania s podobnými projektmi.

„Čo sa týka prípravy, je to taká mravčia práca. Každý deň LED-ka, baterka, páska, izolačný pásik, lyžička, LED-ka, baterka, páska, izolačný pásik, lyžička... dokola päťtisíckrát,“ opisuje pracný proces prípravy svetielkujúceho poľa s názvom Andromeda Vrábeľ. Výsledkom je vytvorenie úchvatného svetelného zážitku na mieste, na ktoré by ste asi v noci len tak nevkročili. Vrábeľ priznáva, že mu po potvrdení realizácie Andromedy v Bratislave pôvodne napadli iné miesta. Napríklad dunajské nábrežie alebo susedná Medická záhrada. Napokon sa však podarilo vybaviť povolenie na inštaláciu na legendárnom Ondrejskom cintoríne. „Keď som toto miesto uvidel prvýkrát, bol som nadšený. Viem, ako veľa tento cintorín pre Bratislavčanov znamená," uvedomuje si okrem technickej aj „geografickú" náročnosť svojho pokusu Košičan Vrábeľ. Napriek tomu sa nebojí. Rovnako ako sa na cintorín aspoň v sobotu večer nebudú musieť báť vkročiť návštevníci Bielej noci.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite