Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď Kanada vyhráva

.peter Bálik .kultúra

Prešovská skupina Chiki Liki Tu-a vyráža 1. októbra 2015 na veľké turné po strednej Európe, v ktorého rámci oslávi 20. rokov existencie.

Keď Kanada vyhráva
Pred dvadsiatimi rokmi vznikla skupina Chiki Liki Tu-a skutočne prozaickým spôsobom. Mladí hudobníci boli na koncerte začínajúcich prešovských kapiel a keď videli, že jedna skupina hrá zle a napriek tomu sa jej nič nestane, tak sa rozhodli, že to skúsia aj oni.

Je dvadsať rokov po a trojica hudobníkov (Martin Višňovský, Tomáš Višňovský a Ľubo Petruška) sa dá označiť za majstrov svojich nástrojov, čoho výsledkom je napríklad aj ich tohtoročný album Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. „No keď vám donesiem naše prvé albumy, o majstroch svojich nástrojov by som nehovoril, vtedy sme hrali skutočne zle,“ smeje do telefónu spevák a basgitarista Martin Višňovský.

K dvadsiatemu výročiu kapely vyráža začiatkom októbra na turné, ktorého súčasťou bude aj trombonista a navrátilec Maco. Ten z kapely odišiel približne pred desiatimi rokmi, a tak sa fanúšikovia budú môcť tešiť na jeho trombón so zvukom černošského džezmena skombinovaný so sloním trúbením v piešťanskej zoologickej záhrade. A samozrejme, nebude chýbať ani jeho humor.


Chiki Liki Tu-a navštívia okrem Slovenska aj Česko, Slovinsko a Poľsko, kde majú tiež svojich fanúšikov. Martin hovorí, že si dokonca spievajú aj ich texty, no často pod nimi rozumejú niečo iné ako kapela zamýšľala. „Po koncerte sa s nimi stretneme a navzájom si vysvetľujeme, o čom vlastne spievame. Slovanské jazyky sú si podobné, ale niektoré slová majú úplne iný význam,“ dodáva Martin.


Po skončení turné má v novembri naplánovaný spoločný míting, na ktorom sa rozhodne, čo ďalej. Vo vzduchu stále visí nahranie legendárnych Projektov. Tie chcela kapela nahrať ešte v tomto roku, ale pre množstvo koncertov a promovanie nového albumu ich musela odložiť na ďalší rok. Fanúšikovia sa však môžu tešiť na reedíciu ich prvých troch albumov, ktoré vydali spolu s bonusmi vo vlastnom náklade, pretože tieto dosky boli už dávno rozobraté.


Niekedy sa stáva, že aj Kanada prehráva, spievajú Chiki Liki Tu-a, ale táto veta na nich neplatí. Tento rok im skutočne ide karta. Majú skvelý album, ktorý si púšťame v redakcii a pred sebou množstvo koncertov. A keď nahrajú aj Projekty, v našej redakcii nastane úplná nirvána.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite