Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Math rock žije!

.filip Olšovský .kultúra

Každý vplyvný hudobný žáner sa po čase rozvrství do množstva subžánrov. Jeden z tých názvom najzaujímavejších práve zažíva svoj nečakaný vrchol.

Math rock žije! Jeff Gentner/Getty images/profimedia Aj keď sú na pódiu traja, komplexnosť ich zvuku by im mohol závidieť nejeden orchester. Battles.

na prvé počutie znie ten termín komicky. Možno až protichodne. Math rock. Kombinácia matematickej precíznosti a strojovosti s rockovou uvoľnenosťou. Komunitný internetový slovník Urban Dictionary popisuje tento subžáner ako „odnož rocku, v ktorej takmer niet stopy po folku či blues (inak tradičných prvkoch rocku). Naopak, math rock môže pozostávať z voľných, takmer až džezových aranžmánov, ktoré sú v kontraste s priamym a neúprosným soundom spomenutých žánrov.“

Vznikol niekedy koncom 80-tych rokov, ako x-tá odbočka alternatívneho rocku. Odvtedy sa v rôznych etapách objavovali kapely, na ktoré hudobní kritici tento prívlastok lepili. Delili sa na dve skupiny - na tie, ktoré sa nálepky snažili v čo najkratšom čase zbaviť a tie, ktoré sa k math rocku hrdo hlásili počas celej svojej kariéry. Komerčný úspech spravidla postretol iba šťastlivcov z prvej skupiny. Math rock samotný ako keby nestačil, vždy naň bolo treba nabaliť ďalšie vrstvy a vplyvy. Spravili tak napríklad Foals, ktorí sa od svojich takmer čisto math rockových koreňov (jeden z ich prvých singlov niesol príznačný názov

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite