Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najprv hudba, potom zábava

.filip Olšovský .kultúra

Minulý týždeň sa kúsok od našich hraníc uskutočnil hudobný festival s line-upom, ktorý mu môže väčšina ostatných iba ticho závidieť.

Najprv hudba, potom zábava Filip Olšovský Ratatat - gitarové duo s vizážou metalistov, ktorého vystúpenie patrilo v Krakove k tomu najlepšiemu.

tento rok to schytal Grape. Predtým pravidelne Topfest či prakticky každý slovenský festival s výnimkou Pohody. Celá festivalová generácia pohodových Slovákov odchovaná na bezplatnej pitnej vode a voňavých splachovacích toaletách totiž vytvára vskutku unikátny paradox. Aj v svetovom kontexte. Slovenskí festivaloví návštevníci považujú za samozrejmé veci, na ktoré organizátori väčšiny zahraničných festivalov zvysoka kašlú. Moderované debaty o spoločenských témach? Široká ponuka jedál a nápojov? Detské centrum? Kolotoče? Prosím vás. Prišli ste predsa na hudobný festival.

A tak rok čo rok žasneme v zahraničí nad tým, čo všetko sa dá z rovnice vynechať, aby sa dal výsledok stále nazvať hudobným festivalom. Pred dvoma rokmi to na krakovskom Coke Live Music festivale vyzeralo na tú úplne najzákladnejšiu verziu. Stanové mestečko s jedným občerstvovacím stánkom a dve pódiá s dovedna štrnástimi účinkujúcimi na periférii mesta. Hlavná občerstvovacia zóna prísne oddelená od ostatných – žiadne vynášanie jedla alebo nápojov k stanom či pod pódiá. Napriek tomu to však stálo za to – v priebehu dvoch dní by našinec toľko prvotriednych kapiel nevidel asi nikde inde. Hudba zvíťazila nad komfortom.

„Oplatilo sa cestovať na sever a zabojovať s rozmaznaným egom. Line-up krakovského Live Festivalu bol ešte luxusnejší než naposledy.“

Po ročnej prestávke sa svetová scéna do poľského mesta vrátila opäť. Za ešte skromnejších podmienok. Z názvu festivalu vypadlo meno hlavného sponzora, celý areál sa ešte zmenšil a premiestnil do mestského parku Błonia. Stánkov s občerstvením bolo sotva desať a celý denný hudobný program trval dovedna sedem hodín. Napriek tomu sa opäť raz oplatilo cestovať na sever a zabojovať s rozmaznaným egom. Line-up krakovského Live Festivalu bol ešte luxusnejší než naposledy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite