Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Za profesorom Eduardom A. Šafaříkom

.oliver Solga .kultúra

Odišiel historik umenia svetového formátu, najväčší znalec a propagátor diela Jána Kupeckého.

Za profesorom Eduardom A. Šafaříkom Oliver Solga

Smutná správa o úmrtí prof. Eduarda Alexandra Šafaříka, talianskeho historika umenia českého pôvodu, nás prekvapila a zaskočila v sobotu 15. augusta. Napriek tomu, že sme si uvedomovali jeho vek i zdravotný stav, videli sme, najmä pri osobných stretnutiach, aj veľký elán a energiu, s ktorou sa denne venoval svojej kunsthistorickej práci, písaniu a štúdiu.

Bol významným talianskym historikom umenia a výtvarným kritikom. Napísal desiatky odborných publikácii, stovky článkov a bol kurátorom mnohých výstav talianskeho umenia, najmä benátskeho maliarstva 17. a 18. storočia, v popredných galériách po celej Európe. Prof. Šafařík bol, okrem iného, aj najvýznamnejším európskym znalcom diela výnimočného barokového maliara - portrétistu prvej polovice 18. storočia, pezinského rodáka, Jána Kupeckého.

Eduard A. Šafařík sa narodil 19. mája 1928 v Bratislave, kde jeho otec, ženijný dôstojník, slúžil v bývalých Vodných kasárňach, dnes sídle Slovenskej národnej galérie. V Bratislave žila celá rodina až do doby, keď sa museli krátko po vzniku Slovenského štátu nedobrovoľne vysťahovať naspäť do Prahy.

Pochádzal z významnej pražskej rodiny, predkovia zastávali významné posty už za Rakúsko - Uhorska, ale aj za prvej Československej republiky. V rodine mali ministra pôšt i pražského primátora. Lásku k umeniu, ku kultúre a histórii mal azda v génoch. Svoju profesionálnu kariéru začal Eduard A. Šafařík ako riaditeľ umeleckých zbierok v arcibiskupskom paláci v Kroměříži. Neskoršie pôsobil v pražskej Národnej galérii, ako štipendista v Norimbergu a v Getty Center v Los Angeles. V roku 1968 opustil Československo, následne bol komunistickým režimom zbavený občianstva a natrvalo sa usadil v Taliansku, kde sa stal riaditeľom a správcom slávnych rímskych zbierok v paláci Colonna a Doria Pamphilj.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite