Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Môžem reprezentovať kultúru, nie stranu

.juraj Kušnierik .kultúra

Keď mala 18 rokov, stala sa manažérkou kapely Muzsikás. Roky bola šéfkou Szigetu, dnes vedie Berlin Festival a festival Lollapalooza Berlin. Hovorí, že bez hudby by stratila dušu. Fruzsina Szép.

Môžem reprezentovať kultúru, nie stranu Felix Zeltner / Tonspur.tv

fruzsinu Szép síce neuvidíte na pódiách letných festivalov, no to, čo na nich uvidíte, je tam tak trochu aj vďaka nej. Zakladateľka maďarského hudobného export ofisu, dlhoročná umelecká šéfka Szigetu, iniciátorka CEETEP, čiže Central and Eastern European Talent Exchange Program, ktorého cieľom je pomoc kapelám z nášho regiónu pri prekračovaní hraníc. V súčasnosti je riaditeľkou festivalov Lollapalooza Berlin a Berlin Festival. Miluje hudbu a je presvedčená, že stredná a východná Európa má kultúru, ktorú stojí za to objavovať.

.pre mnohých si bola niekoľko rokov tvárou, dušou, srdcom festivalu Sziget. Čo bolo pred Szigetom?
Pred Szigetom – v roku 2005 – som založila Hungarian Music Export Office. To som robila takmer 4 roky, no a potom som bola 7 rokov programová a umelecká riaditeľka Szigetu. V októbri 2014 som zmenila krajinu, mesto aj festival. Presťahovala som sa do Berlína a stala som sa riaditeľkou Berlin Festivalu a festivalu Lollapalooza Berlin.

.čiže obdobie Szigetu sa definitívne skončilo?
Áno. Boli to skvelé roky. Vždy som ten festival mala rada a stále to tak bude. Je súčasťou môjho života. Stále sa mu budem snažiť pomáhať. Nielen jemu, ale aj iným stredoeurópskym festivalom. Ja som Maďarka, ale vždy som sa cítila ako Európanka.

„Keď som mala 18 rokov, stala som sa manažérkou skupiny Muzsikás a Márty Sebestyén.“

.ako si sa dostala do „hudobného priemyslu”?
Keď som mala 17 rokov, brigádovala som na Balatóne v dovolenkovom rezorte Coca Cola Beach House. Mala som na starosti informačné stredisko a program rezortu. Každý deň tam bol koncert a neskôr v noci hrali dídžeji. Dobre sa mi spolupracovalo s technickým tímom, ktorý tam bol. Naučili ma všelijaké triky, kde a ako zapojiť káble, čo je to monitor, na čo je na pódiu zvukár, ako funguje zvuk a svetlo, čo je to backline. Zistila som, čo to znamená pracovať s hudobníkmi a bolo to veľmi príjemné. Po tejto letnej prigáde som dostala ponuku od agentúry, ktorá pre Coca Cola Beach House zabezpečovala koncerty. Stala som sa umeleckou manažérkou dnes už neexistujúcej agentúry Concert & Media. No a keď som mala 18 rokov, stala som sa manažérkou skupiny Muzsikás a Márty Sebestyén.

.skutočne?
Patrili pod agentúru Concert & Media. Osem rokov som bola ich manažérkou, prešla som s nimi celý svet. Organizovala som koncerty, turné, pomáhala som im s vydávaním albumov. Práve s nimi som skutočne vstúpila do hudobného sveta. Členom skupiny Muzsikás som za mnohé vďačná a dodnes sme veľmi blízki priatelia. Sú mojimi otcami. Môj skutočný otec zomrel pred jedenástimi rokmi, Muszikás hrali na jeho pohrebe. Ja som mala a vlastne stále mám so svojim otcom veľmi blízky vzťah. Po pohrebe prišli členovia skupiny Muzsikás za mojou mamou, mojim bratom a za mnou a povedali nám, že aj keď nášho otca určite nenahradia, budú pre mňa otcami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite