Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

E. L. Doctorow (1931 - 2015)

.juraj Kušnierik .kultúra

21. júla 2015 zomrel vo veku 84 rokov E. L. Doctorow, slávny americký spisovateľ, autor románov Ragtime, Svetová výstava či Pochod k moru.

E. L. Doctorow (1931 - 2015) Alessandra Benedetti/Corbis/Profimedia

Niekedy koncom štyridsiatych rokov minulého storočia dostali študenti jednej strednej školy v New Yorku za úlohu napísať krátky literárny profil nejakej osobnosti. Edgar Doctorow napísal o Carlovi, uvádzačovi v Carnegie Hall. Študentov text bol taký dobrý, že sa učiteľ rozhodol zaradiť ho do školského časopisu. Keď však chceli poslať fotografa, aby Carla odfotil, vysvitlo, že Carl neexistuje. Edgar si ho vymyslel.

Tento príbeh, ktorý údajne E. L. Doctorow rád rozprával, sa pravdepodobne objaví v mnohých dnešných nekrológoch za veľkým spisovateľom. Veľmi dobre totiž vystihuje jeho literárne dielo: Doctorow takmer vždy písal o histórii, o skutočných postavách, no často ich vplietal do svojich vlastných príbehov a vystavoval situáciám, ktoré vo svojich životoch nezažili. Históriu však pritom “neprekrúcal”, ale rozširoval, obohacoval, približoval.

“Historik vám povie, čo sa stalo, spisovateľ vám povie, ako to ľudia cítili,” napísal v jednom zo svojich známych bonmotov E. L. Doctorow.

Edgar Lawrence Doctorow sa narodil 6. januára 1931 v Bronxe do židovskej rodiny. Jeho starí rodičia prišli do Ameriky z Ruska, rodičia už boli rodení Američania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite