Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dušan Mitana: Slovenský poker

.pR .kultúra

Dušan Mitana nikdy nepatril medzi konformné postavy nielen literatúry, ale ani medziľudských vzťahov. Komplikovaná osobnosť býva údelom géniov. Dušan Mitana je prosto zjav. Ako skromná maturitná otázka sa ale nikdy na nič nehral.

Dušan Mitana: Slovenský poker

Či to bolo v spisovateľskom zámku v Budmericiach na začiatku deväťdesiatych rokov, keď si vyzul papuču a ako nakladal komunistickému škrabákovi, čo napísal málo, a aj to za h... stálo, tak nakladal a onen duševný úbožiačik držal ako hluchý dvere, lebo vedel, že si výprask od majstra pera zaslúži.

Alebo pri písaní scenára hraného dokumentu spolu s režisérom Petrom Dimitrovom o podobne geniálnom a okolitý svet hnevajúcom sochárovi Franzovi Xaverovi Messerschmidtovi Čas grimás. Duško s vejúcimi dlhými vlasmi a bradou pobehoval po izbe, oči mu až diabolsky svietili a doslova prehrával ako sir Laurence Olivier postavu zlého kostolníka, ktorý majstrovi Messerschmidtovi škodil, kde sa len dalo. Chrlil presné dialógy, na ktorých sa neskôr nič nemenilo. Mali koncepciu a boli hlboko premyslené.

Či v jeho rodnom Moravskom Lieskovom, keď po dvoch pivách v miestnej krčme začalo byť husto, lebo Dušan sa rozhodol kázať. Alebo keď napálil kaviarenských intelektuálov a paničky, ktoré čítajú to, že práve frčí knihou Návrat Krista. Autor ho potuteľne charakterizoval ako fantasticko-faktografický pararomán s vesmírnou zápletkou alebo dejiny spásy v desiatich častiach. Pospájal umne veci známe z Biblie s rôznymi teóriami na úrovni Dana Browna, až z toho vznikla predpoveď hrozivej apokalyptickej budúcnosti, ktorá je už teraz, len o nej nikto nevie.

Dušanovi Mitanovi vydali v reedícii zbierku poviedok Slovenský poker z roku 1993. Ponúka v nej tucet hravých, ale aj poetických príbehov s prvkami humoru, paradoxov a absurdity, ústiacich väčšinou do iracionality. Nebudeme podrobne rozoberať jednotlivé poviedky. Stačí azda predchádzajúci úvod, kde jednotlivé etudy z Mitanovho života presne vystihujú filozofickú podstatu týchto poviedok a strohé konštatovanie, že ak siahnete po Slovenskom pokri, nič nestratíte a veľa získate. Je to kniha fantastického spisovateľa na vrchole tvorivých síl. Prečítať ju znamená nikdy na ňu nezabudnúť. Ak si chcete Slovenský poker objednať, nájdete ho na webovej stránke Gorila.sk tu http://www.gorila.sk/product/601159.

.paulo Coelho: Valkýry
Publikum sa vo vzťahu ku Coelhovi delí do dvoch extrémnych táborov. Verní čitatelia na neho, samozrejme, nedajú dopustiť. Bezvýhradne ho milujú a knihy rodeného Brazílčana sú pre nich Posolstvom a Zjavením cez jeho slová a podobenstvá.

Kritici mu na rozdiel od nich vytýkajú, že to čo píše, nie je literatúra. Len recykluje staré príbehy a povesti. Keď má vymodelovať svojich hrdinov, zbabelo kĺže po povrchu a nie je schopný vytvoriť uveriteľný, reálny svet.

Rozporuplným fenoménom nie sú len Coelhove knihy, ale aj on sám. Kto je v skutočnosti? Vizionár, mystik, ktorému úprimne záleží na tom, aby cez svoje knihy obyčajnému človeku bez rozdielu kultúr či vzdelania odhalil a sprístupnil cestu k pravde a osobnému naplneniu? Či iba narcis a pozér, ktorý chytrácky narába s náboženskými pojmami, neraz v prospech učenia hnutia New Age tak, že zástancovia akéhokoľvek myšlienkového prúdu si v ňom nájdu vždy „niečo svoje“? Niet na to jasnej odpovede.

No všetko súvisí so všetkým. Kresťanstvo oddelené od mystiky je len prázdnou formou. Klasický román Paula Coelha Valkýry, ktorý napísal v roku 1992, sa dočkal svojho ďalšieho vydania. Je to autobiografický príbeh dvoch povahovo odlišných partnerov. Ich manželstvu hrozí krach a tak, ako u nás nie je zvykom, aby ho zachránili, vydajú sa v roku 1988 na štyridsať dní ako Kristus do Mohavskej púšte.

Uvedomujú si svoje najvnútornejšie konflikty a obstoja v skúške pri stretnutí so skupinou bojovných Valkýr, ktoré hlásajú príchod doby veľkých premien. Paulo má splniť ďalšiu úlohu, ktorú mu zadal Majster, známy už z Mágovho denníka. Aby sa zlomila kliatba Paulovej predchádzajúcej skúsenosti s démonickými silami. Má totiž „hovoriť s anjelom“, pohrúžiť sa do najhlbšieho vnútra a cítiť sa súčasťou vesmíru.

Coelho v knihe Valkýry chce jednoducho upozorniť na to, že niekto si žije ľahko. Ten, kto nemá potrebu rozmýšľať nad tým, ako žije. Ale ten, kto si uvedomuje základné pravidlá pre ľudský život, má potrebu stotožniť sa s niečím vyšším než je to dočasné, čo tvorí každý pozemský život. Kniha je veľmi čítavo napísaná a príbeh, ktorý prekračuje hranice uveriteľnosti, určite aj zabaví. Ak sa chcete o tom presvedčiť, objednajte si ju na webovej stránke Gorila.sk tu http://www.gorila.sk/product/379006.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite