Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nikdy nebudem slávny

.filip Olšovský .kultúra

Výpočet piesní, albumov a filmov, na ktorých spolupracoval, pôsobí takmer neuveriteľne. Napriek tomu sa v skromných priestoroch backstageu košickej Tabačky javí ako najplachejší človek na svete. Skladateľ a huslista Owen Pallett.

Nikdy nebudem slávny Boris Németh
.pred vyše rokom si sa vydal na turné s Arcade Fire. V rozhovoroch si toto rozhodnutie vysvetľoval tým, že si potreboval utiecť. Pred čím?
Mal som pocit, že som sa vložil do nahrávania svojho albumu do takej miery, že som potreboval akési uvoľnenie. Starať sa aspoň chvíľu o hudbu niekoho iného. Ponuka od Arcade Fire preto prišla úplne vhod. Mám však pocit, že to nebolo správne rozhodnutie. Počas turné som sa cítil ešte horšie a depresívnejšie než predtým.

.prečo?
Mal som pocit, že som sklamal seba aj ostatných. Musel som odložiť vydanie svojho albumu a nakrúcanie videoklipov, na ktoré som sa tešil. Napriek tomu, že si myslím, že je to môj najlepší album, odozva bola zlá. Keď si odmyslím reakcie kritikov, v porovnaní s predchádzajúcim albumom sa In Conflict predával oveľa horšie. Hrávam pred rovnako početným publikom ako predtým, a teraz dokonca aj s kapelou – a aj tú treba z niečoho zaplatiť. Uvedomujem si, že sú na svete dôležitejšie veci, no momentálne skôr živoríme.

.človek by povedal, že muzikant, ktorý je za soundtrack k filmu nominovaný na Oscara, nebude musieť riešiť takéto problémy.
So záujmom sledujem, ako zvláštne ľudia túto vec vnímajú. Vieš, aký dopad na predajnosť mojich albumov a návštevnosť koncertov malo ohlásenie oscarových nominácií začiatkom roka? Takmer žiadny. Nominácia na Oscara alebo článok na populárnom serveri Slate, kam som napísal o Katy Perry, predajnosťou nijako nepohnú. Mám obľúbený citát od jedného hudobníka, ktorý sa ešte niekedy v sedemdesiatych rokoch pýtal, koho by si videl radšej. Kapelu, ktorá je dobrá alebo kapelu, ktorá je cool? Tvrdil, že radšej tú, ktorá je cool ako Led Zeppelin, než tú dobrú, ako The Eagles. A o tom to celé je. Vyhrať Oscara nie je cool. Je to dobré, lebo to ocení tvoju hudbu, ale určite to nie je cool. Ľudia sa nechodia pozerať na dobrých hudobníkov. Chcú vidieť takých, ktorí sú cool.

.chcel by si sa stať cool hudobníkom?
Nemyslím si, že by som sa o to mal snažiť. Mám svoje publikum a som zaň vďačný. Koniec koncov, The Eagles vydržali na scéne oveľa dlhšie než Led Zeppelin. ( .)

.In Conflict je albumom, na ktorom sa vyrovnávaš s mnohými témami, no asi najvýraznejšou z nich je mužnosť a stereotypy s ňou spojené. Čo to presne znamená?
Nikdy som nepochopil sociálne stereotypy ohľadne mužov a žien. V súkromí, medzi najbližšími priateľmi, sa identifikujem ako „beta male“. Ako niekto, kto nie je nevyhnutne asexuálny, no nemá ani nič spoločné s tradičným chápaním mužnosti.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite