Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fat White Family: Sme proti všetkému

.filip Olšovský .kultúra

Médiá ich vykresľujú ako nekontrolovateľnú partiu, ktorá si na pódiu robí, čo chce. V rozhovore však po chvíli priznávajú, že ich boj vlastne nemá zmysel. Britská skupina Fat White Family.

Fat White Family: Sme proti všetkému corbis/profimedia

Najprv si naivne myslím, že ich v zákulisí Pohody rozoznám na prvý pohľad. Medzi domácimi stálicami a členmi orchestrov predsa musia svojím výzorom vyčnievať už z diaľky. Veď sú to členovia Fat White Family – kapely, ktorá sa hrdí titulom „najnebezpečnejšej skupiny dneška". Kapely, ktorej spevák vystupuje najradšej úplne nahý a z času na čas hodí z pódia medzi ľudí prasaciu hlavu. Kapely, ktorá si cestu do klubu preráža zapáleným vianočným stromčekom a nepremešká žiadnu príležitosť zanadávať si na všetko okolo seba – od vládnucej strany cez kráľovskú rodinu až po ostatné britské skupiny.

Napokon ich však prehliadnem, aj keď sedia pár metrov odo mňa. Spevák Lias leží bez slov na masážnom stole a možno aj preto jeho polonahá prítomnosť nikoho nevyrušuje. Zvyšok kapely sedí potichu opodiaľ a mlčí. Pred pár minútami docestovali z Viedne, kde odohrali podľa vlastných slov jeden z najlepších koncertov tohto leta. V slovníku Fat White Family to znamená ešte stále doznievajúci neprítomný pohľad, na ktorého pôvod sa bojím spýtať. O chvíľu sa od stola dobrovoľne zodvihnú dva najžiarivejšie páry očí, ktoré sa predstavia ako Saul a Nathan. Bez väčších protestov súhlasia so zákazom fajčenia vnútri, s ktorým za nami po pár minútach príde nesmelá usporiadateľka. Obraz neustrážiteľných nihilistov je dávno minulosťou. Gitarista Saul Adamczewski so zlatým zubom a vlastnou tetovacou tvorbou na rukách a klávesák Nathan Saudi v šiltovke „Free Palestine" akoby k Fat White Family patrili iba výzorom. O to viac zaujme to, o čom sa neskôr rozrozprávajú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite