Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komplikovaný návrat Le Payaco

.peter Bálik .kultúra

Keď sa „Pajáci“ rozpadli, vyzeralo to na definitívny koniec tejto bratislavskej kapely. Pohoda sa môže pýšiť tým, že pomohla k návratu tejto trojice späť.

Komplikovaný návrat Le Payaco pressfoto le payaco
Nebyť Michala Kaščáka, skupina Le Payaco by už asi neexistovala. Ak aj áno, tak len v rámci povinných návratov. Každý rok im pravidelne dával ponuku, aby odohrali na festivale comebackový koncert. V hre boli slušné peniaze, no trojica, ktorá sa rozpadla v roku 2005 po hádkach, jeho prosbu ignorovala. Ale Michal bol neodbytný. Málokto to vie, že šéf Pohody je jedným z najväčších fanúšikov skupiny. Podľa gitaristu a speváka Tomáša Slobodu vie o nich takmer všetko. „Je to náš gruppie. Je taký fanúšik, ktorý pozná náš album Niečo je zlodej od á po zet, dokonca vie, v ktorej minúte a sekunde udrie v každej pesničke triangel. Kto pozná film Prípad Barnabáš Kos, vie, o čom je reč. Je asi jediný, kto si to všimol.“


V roku 2010 sa to Michalovi Kaščákovi konečne podarilo. Dôvodom neboli len peniaze. Na kapelu zabralo aj to, že budú vystupovať pred ich obľúbenou belgickou skupinou Deus. A posledný, možno najdôležitejší dôvod pre návrat spočíval v tom, že sa medzi tromi základnými členami konečne vyčistili vzťahy. Tomáš Sloboda, Martin Stempel a Juraj Vitéz tvorili od štúdia na bratislavskom konzervatóriu nerozlučnú trojicu, ktorú charakterizovalo aj skupinové logo Pajácov – troch tvárí s jedným okom. Rovnováha „troch bratov v triku“ sa však časom narušila a po štyroch albumoch sa kapela rozpadla.

„Jedného dňa sme to teda zabalili. Bol to prirodzený rozpad, vyhorené palivo, únava materiálu. Nikto to nebral tragicky. Bolo to skôr uvoľňujúce. Ja som mal navyše to šťastie, že som akurát v tom období natrafil na partiu skvelých hudobníkov, s ktorými sme si sadli do rany a začali sme písať a hrať nový príbeh – Diego,“ spomínal v roku 2013 na toto medziobdobie Martin Stempel. Juraj Vitéz začal bubnovať so Slobodnou Európou a neskôr založil kapelu Datasystem. Tomáš Sloboda sa stal producentom a medzitým založil vlastný projekt Sounds Like This, s ktorým vydal dva albumy.

„Zrazu sme boli na pódiu, pred nami dav. Netušil som, ako budú ľudia reagovať. Nehrali sme len hity, ale aj menej známe pesničky a oni si ich s nami spievali. Bol som milo prekvapený."

Počas pauzy sa chalani začali opäť stretávať, najskôr na pive a na koncertoch, no nikomu vtedy nenapadlo, že skončia spolu na pódiu. O päť rokov neskôr to bolo inak. Comeback Le Payaco na Pohode sa zomlel veľmi rýchlo. Kapela mala pred dňom D len zopár skúšok. Očakávali, že si ich pozrie zopár pamätníkov, ale nakoniec ich sledovala 20-tisíc ľudí, ktorí boli znova zvedaví na ich staré hity ako Dobrý večer priatelia, Sadni si mi na kolená alebo Pes, priateľ môj. „Zrazu sme boli na pódiu, pred nami dav. Bol to pozitívny šok. Netušil som, ako budú ľudia reagovať. Nehrali sme len hity, ale aj menej známe pesničky ako Beštia alebo Zabila ho nožom na chleba a ľudia si ich s nami spievali. Bol som milo prekvapený,“ spomínal na vystúpenie Juraj Vitéz.

Koncert na Pohode bol veľkým triumfom. Chalani zistili, že ich to opäť baví a rozmýšľali, čo ďalej. Na jeseň 2011 zorganizovali ďalšie vystúpenie v bratislavskom MMC, po ktorom malo nasledovať slovenské turné.

Nakoniec z toho zišlo. Návrat Pajácov sa vrátil do bodu nula, dokonca to vyzeralo, že je s nimi koniec. Tomáš Sloboda v tom čase dokončoval druhý album so Sounds Like This a rozhodol sa, že sa bude venovať svojmu sólovému projektu. „Chalani aj mali na to chuť, ale ja som v tom čase nahrával Chobotnicu. Necítil som, že je ten správny čas na koncerty s Le Payaco so starým repertoárom. Boli na mňa nahnevaní, že som to stopol. Cítil som, že repertoár pre Chobotnicu by som u Pajácov ťažko presadil. Keď som dokončil album so Sounds Like This, vedel som, že som na Le Payaco už pripravený,“ povedal v roku 2013 .týždňu Tomáš Sloboda.

Až výberový album Jukebox ukázal, že to Pajáci so svojím comebackom myslia úplne vážne. Kompilácia obsahovala úplne novú rokenrolovú pesničku Kone, ktorá vliala do kapele do žíl nový život, no ani vtedy to nešlo úplne po masle.


Koncom roku 2013 začali nahrávať nový album,no pre rodinné a pracovné povinnosti (každý z členov má malé dieťa), sa nahrávanie predĺžilo na úmorné dva roky. Piaty radový album Dnes je ten deň vyšiel koncom júna a Pohoda, kde v roku 2010 obnovili svoju existenciu, bude tým miestom, na ktorom ho nakoniec aj pokrstia.

Le Payaco vystúpia v sobotu o 01.00 na Budiš Stagei.

Ďalšie články o účinkujúcich na Pohode:

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite