Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohoda 2015: Kolaboruj!

.filip Olšovský .kultúra

Druhý pohodový deň bude na hlavnom pódiu patriť najväčšej hudobnej spolupráci ostatných rokov. Kolaborovať sa však bude zvesela aj počas ostatných dní na iných stageoch.

Pohoda 2015: Kolaboruj! Pressfoto David Edwards

„Mozart na svoj úspech žiadnu pomoc nepotreboval. Ani Warhol sa o svojom umení nepotreboval radiť s De Kooningom," spievajú v jednej zo svojich piesní FFS. Tá pieseň sa volá úplne symbolicky - Collaborations Don't Work (Kolaborácie nefungujú). Texty FFS však určite netreba brať doslova. Okrem iného aj preto, že samotní FFS sú prototypom medzigeneračnej hudobnej kolaborácie, s akými sa za posledné roky roztrhlo vrece (Daft Punk spolupracujúci s Nilesom Rodgersom či Giorgiom Moroderom, Arcade Fire s Davidom Bowiem alebo The Cribs s Johnnym Marrom). FFS sú napriek tomu iní a špeciálni. Hudobnú spoluprácu povýšili na bratský level, v ktorom sa na nahrávaní spoločného albumu obe časti podieľali rovným dielom.

„Keď ich po prvýkrát uvidel v populárnom televíznom programe Top of the Pops slávny John Lennon, s neveriackym výrazom zahlásil, že „to predsa musí byť Hitler.""

The Sparks odštartovali svoju kariéru v Los Angeles začiatkom sedemdesiatych rokov. Trvalo im iba pár rokov, kým nahrali svoj dodnes naslávnejší hit This Town Ain't Big Enough For Both Of Us. Ten im otvoril dvere do sveta pop music, kam so svojím výzorom patrili už dávno predtým. Traduje sa, že keď ich po prvýkrát uvidel v populárnom televíznom programe Top of the Pops slávny John Lennon, s neveriackym výrazom zahlásil, že „to predsa musí byť Hitler."

Ten to našťastie nebol, aj keď už vtedy sa na nemeckého diktátora klávesák The Sparks Ron Mael nebezpečne ponášal. So svojím bratom, spevákom Russellom, si svoj šialený výzor dokázali udržať až dodnes. Obom to ťahá na sedemdesiatku, no napriek tomu ich ironická hra na popové hviezdy neprestáva baviť. Súčasná doba, ktorá s radosťou resuscituje práve podobné zabudnuté celebrity, im v pokračovaní zábavy ideálne nahráva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite