Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gangstri s ružovými samopalmi

.šimon Betina .kultúra

Nedávno sa objavili vo filme Neila Bloomkampa Chappie. Patria k nejznámejším menám súčasného rapu, aj keď im polovicu piesní fanúšikovia nerozumejú, lebo rapujú aj v afrikánčine. Die Antwoord.

Gangstri s ružovými samopalmi

Ninja, celým menom Watking Tudor James, a Yolandi Visser (¥o-landi Vi$$er), pôvodne Anri du Toit, sa prvýkrát stretli v roku 2003. Ninja, v tom čase už známejší interpret na juhoafrickej scéne, ju požiadal, aby robila vokály na skladbe pre zoskupenie The Constructus Corporation, v ktorom práve pôsobil. Oslnený jej hlasom aj celkovým zjavom ju začal učiť rapovať. Nakoniec táto spolupráca viedla k spoločnému dieťaťu a kapele Die Antwoord.

.z Južnej Afriky do sveta
Ninja sa narodil v roku 1974 v Johannesburgu. Už v trinástich rokoch začínal rapovať v černošských nočných kluboch, ale oficiálne začal byť aktívny na miestnej undergroundovej scéne až okolo roku 1995 so zoskupením The Original Evergreen. Po nich vystriedal ešte niekoľko skupín (napríklad The Constructus Corporation, Max Normal), ale väčší úspech neprichádzal. Ten sa dostavil, až keď spojil sily s Yolandi Visser. Tá sa narodila o desať rokov neskôr ako on a vyrastala v adoptívnej rodine protestantského farára.

Celé detstvo mala pocit, že nikam nezapadá a až keď ju v šestnástich rokoch poslali do internátnej školy, kde spoznala iných kreatívnych ľudí, našla samu seba a svoju komunitu. S Ninjom sa po prvýkrát stretla v roku 2003 pred jedným z klubov Kapského mesta. Postupne začali spolupracovať, ona začala s vokálmi pre The Constructus Corporation a neskôr sa stala plnohodnotnou spolupracovníčkou v skupine Max Normal. V roku 2006 otehotnela s Ninjom a narodila sa im dcéra Sixteen Jones. Nebyť toho, že potomok ich prinútil ostať spolu, možno by sa každý z nich pobral svojou vlastnou cestou a Die Antwoord by nikdy nevznikli.

Nakoniec nápad na založenie vlastnej kapely prišiel od Yolandi. A počas prípravy ich prvého spoločného albumu stretli DJ Hi-Teka a okamžite si sadli. Trio Die Antwoord bolo na svete. V 2009 vydali ako zoskupenie Die Antwoord prvý album $O$, ktorý bolo možné si zadarmo stiahnuť na ich stránke. Koncom toho istého roku s nimi juhoafrický režisér Rob Malpage natočil klip k singlu Enter The Ninja. Dovtedy boli prakticky neznámi. Všetko sa zmenilo začiatkom februára 2010. Čakalo ich vystúpenie v Johannesburgu, ale pršalo a mysleli si, že pre dážď nikto nepríde.

Práve naopak, bola to ich prvá šou, na ktorej boli davy nadšených fanúšikov, ktorí s nimi kričali ich texty, keď sa pokazili mikrofóny. Slávnymi sa stali prakticky zo dňa na deň. Pomohol tomu aj klip ku Enter The Ninja, ktorý mal milióny pozretí na YouTube. A to všetko bol len začiatok. Songy z prvého albumu sa rýchlo dostávali do povedomia ľudí, ako napríklad dnes už klasika Rich Bitch.


Vďaka nadobudnutej sláve sa im podarilo podpísať zmluvu s Interscope, ale pre názorové nezhody okolo druhého albumu sa s nimi rozišli. Druhý album Ten$ion preto vydali už na svojom vlastnom labeli Zef Recordz v roku 2012. Stretol sa síce so zmiešanými recenziami od kritikov, ale mal nesporné kvality v podobe piesní I Fink U Freeky alebo Baby's On Fire.

Tretí album Donker Mag vydali v polovici minulého roka. V klipe k songu Ugly Boy sa objavili aj známe tváre ako Cara Delevingne alebo Marylin Manson. A nakoniec, čo je z komerčného hľadiska asi ich najvýraznejší počin, sa tento rok objavili v hlavných úlohách vo filme Chappie režiséra Bloomkampa, kde im pre ich excentrické osobnosti stačilo byť samými sebou. Práve pracujú na novom albume a jeho vydanie sa očakáva niekedy počas tohto roka.

.zef do morku kostí
Čomu môžu vďačiť za to, že sa stali fenoménom? Veľa kritikov sa o ich albumoch vyjadruje prinajlepšom neutrálne a ich rap tiež nie je pre každého. Nedajú sa im však uprieť kvalitné, niekedy dokonca vtipné texty (aj keď polovica z nich je v afrikánčine) a silné bíty DJ Hi-Teka, ale aj tak sa o nich dá povedať, že sú až príliš svojskí. A možno presne práve to je to, čo im dodáva auru jedinečnosti. Sú prosto zef, ako sa o sebe radi vyjadrujú. Zef je afrikánske slovo, ktoré sa voľne dá preložiť ako „obyčajný" a zväčša sa používa v negatívnom význame, ale Die Antwoord ho povýšili až do bodu, keď to znamená byť absolútne sám sebou, nezávislý od názorov iných.


A to sú presne oni, s ich nenapodobniteľným výzorom ˜– Ninjove desiatky tetovaní, ofina, či skôr jej absencia, ktorou je známa Yo-landi, s hudbou, ktorá sa vymyká akýmkoľvek zaužívaným pravidlám, s ochotou opustiť známe vydavateľstvo len preto, lebo od nich chce, aby boli stráviteľnejší pre masy.

Ich celkový štýl a prezentácia majú tiež príťažlivé kvality, na jednej strane vystupujú ako stelesnenie juhoafrických gangstrov a ich klipy vedia byť strašidelné a plné deformovaných ľudí, ale ak sa človek započúva do ich hudby alebo rozhovorov, uvidí, že v skutočnosti sú plní lásky a až detskej radosti zo života. A je radosť počúvať niekoho, z koho priam sála nadšenie z jeho práce a tvorenia, ako oni hovoria, popovej hudby, hudby pre každého.

.čisté umenie
Dnes už síce údajne netvoria pár, ale stále ostávajú v aktívnej spolupráci a sú dobrými rodičmi. Podľa Ninju je to tak možno lepšie, lebo vo vzťahoch je vždy prítomné množstvo šumu a rušivých pocitov, ako napríklad žiarlivosť, ale medzi nimi dvoma je len čisté umelecké prepojenie. Navzájom si píšu texty a vraj niekedy majú pocit, akoby boli vyslovene dvojičkami. Dvojičkami tvoriacimi krásnu, temnú aj hravú, ostrú aj jemnú hudbu.

Die Antwoord vystúpia v piatok o 23.00 na Bažant Stagei.

Články o ďalších účinkujúcich na Pohode:

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite