Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teta Madge oslavuje šesťdesiatku

.peter Bálik .kultúra .hudba

Madona oslavuje jubileum. Aká bola jej kariéra? Čím zažiarila a prečo je stále úspešná aj napriek mladej konkurencii?

Teta Madge oslavuje šesťdesiatku profimedia Keď si odmyslíme Madonin imidž sexuálnej dračice, ktorého sa napriek svojmu veku nechce vzdať, zistíme, že Madonna bola vlastne povrchná.

o Madonnu je stále záujem, ale nie o tú, ktorá sa dnes snaží vyrovnať Lady Gaga a iným hviezdičkám popmusic. Ľudia si zachovávajú v pamäti tú Madonnu, ktorá koncom osemdesiatych rokov šokovala výstredným správaním.

Jej sexuálne výstrelky sú však v porovnaní so súčasnosťou na úrovni príbehov z ružovej knižnice.  Keď sa britský denník Guardian pýtal svojich čitateľov pri príležitosti vydania jej nového albumu MDNA, či ľudí táto speváčka stále zaujíma, 58 percent Britov odpovedalo, že ich stále baví. Štyridsaťdva percent opýtaných ju však poslalo do minulosti. 

Otázne je, prečo sa Madonna až nasilu drží súčasných trendov a snaží sa súperiť s oveľa mladšími kolegyňami?  Je to údel popmusic. V tejto hudbe ste taký dobrý, aký dobrý  je  váš posledný singel. A vy si pamätáte, kedy to naposledy bolo?  V minulom desaťročí možno Confessions On A Danceflor, no v jej neprospech hrá fakt, že refrén si zapožičala od švédskej legendy ABBA. Hudobný server Popmatters nedávno vybral desať Madonniných najlepších piesní. Medzi nimi bolo osem z jej najsilnejšej éry spomedzi osemdesiatych a deväťdesiatych rokov, len dva, Raven a Ray Of Light, pochádzali z inak vydareného comebackového albumu Ray Of Light. Ale to sa písal rok 1998! Odvtedy uplynulo dlhých štrnásť rokov a napriek niektorým náznakom sa o Madonne hovorilo len ako o výbornej obchodníčke, ktorá sa dokázala udržať na vrchole popularity a odrážať útoky mladších speváčok napriek tomu, že neponúkla svetu popmusic poriadny hit. 

„Madonna sa tvári, akoby vynašla sex.“

A to od od Ray Of Light nahrala päť albumov. U Madonny to funguje takto. Stačí, keď sa okolo nej vytvorí atmosféra očakávania. Vtedy sa predá najviac albumov a keď to nadšenie ochabne, vytratí sa do zabudnutia.  Nebyť jej koncertných šnúr, len v minulom desaťročí absolvovala štyri výpravné turné, kde spievala z väčšej časti starý materiál, ani by sa o nej veľa nehovorilo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite