Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Ešte raz o spájaní

.slavomíra Henčeková .komentáre .názory

Tento článok vznikol 17. mája – na Medzinárodný deň boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii, a tak bude aj o tejto téme, tradične ale nevynechám ani aktuálnu politickú situáciu.

hit spájania v politike očividne stále trvá. Iniciatíva Inakosť pod vedením Martina Macka, ktorá sa dlhodobo venuje ochrane práv LGBTI+ komunity, sa spojila s členmi komunity, poslancami za Sasku, Demokratov, PS a občiansko-demokratickú platformu. S pomocou právničky Lucie Berdisovej a ďalších (ja som len skromne o návrhu diskutovala a navrhla pár drobných úprav) pripravili návrh na ústavný súd, ktorý predstavili práve 17. mája – na Medzinárodný deň boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii.

Ide v ňom o to, že považujeme nečinnosť parlamentu, ktorý za 30 rokov nebol schopný prijať žiadnu právnu úpravu, v ktorej by právne uznal zväzky osôb rovnakého pohlavia, za protiústavnú. Všetky pokusy o prijatie takejto právnej úpravy stroskotali. Ešte stále je v parlamente jeden náš návrh, ktorý s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou stroskotá tiež. Našťastie máme medzinárodné a európske dohovory a Európsky súd pre ľudské práva, ktorý v januári tohto roka v rozhodnutí Fedotová a ďalší proti Rusku rozhodol, že bez ohľadu na to, či je v danom štáte väčšinový záujem na právnom uznaní párov rovnakého pohlavia, štát takú legislatívu musí prijať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite