Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rastislav Káčer: Prvá Pavlova cesta k nám

.rastislav Káčer .komentáre

Sú aj milé a pozitívne dni v profesionálnom živote. A niežeby návšteva holandského kráľovského páru nebola super udalosť a debata s kráľom a mojím holandským kolegom Wopkem veľmi príjemná a obsažná...

dnes (13. 3. 2023, pozn. red.) však prišiel na prvú oficiálnu návštevu nový český prezident Petr Pavel. Možno som zaujatý, ale keď sme stáli na nádvorí prezidentského paláca a vojenská hudba začala hrať Kde domov můj, za tým Nad Tatrou sa blýska, naše vlajky v jarnom vetre povievali – nahnalo mi to slzy do očí. Zvláštnu kulisu dokresľoval kŕdeľ sivých žeriavov letiacich v obrovskom véčku, signalizujúc, že zima končí. Alebo len ohlasovali príchod času osobitnej harmónie dvoch hláv štátov, ktoré majú k sebe blízko a dávajú aspoň nejakú nádej. 

„Dnes som bol svedkom vzácneho úkazu v medzinárodných vzťahoch. Keď emócia a pragmatický spoločný záujem dvoch krajín vedia vytvoriť silnú harmóniu.“

Nejakú kotvu v tomto svete rozbitej, šialenej politiky. Namiesto agresivity, intríg, populistických hlúpostí, ľudskej malosti a šaškovania – dvaja normálni ľudia. Normálna debata, normálne videnie sveta. 

Veľmi sa teším, že si naši českí bratia zvolili takého prezidenta s víziou, osobnou integritou, strategickým kompasom a odvahou. Považujem za česť, že som mohol byť pri jeho prvej ceste k nám. A teším sa, že máme skvelú prezidentku. 

Dnes som bol svedkom vzácneho úkazu v medzinárodných vzťahoch. Keď emócia a pragmatický spoločný záujem dvoch krajín vedia vytvoriť silnú harmóniu. Nech trvá čo najdlhšie.

Komentár sme prevzali s povolením autora z jeho facebookového účtu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite