Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slavomíra Henčeková: Prekvapte ma!

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Uplynulý týždeň sa niesol predovšetkým v duchu vytvárania nových strán a preskupovania niektorých starých strán do novej strany. Neostáva mi preto nič iné, než k tomu napísať komentár.

vráťme sa na úvod trochu do minulosti, a to nie až tak dávnej – pred voľby v roku 2020. OĽaNO sa pred nimi spojilo s Kresťanskou úniou s predsedníčkou Annou Záborskou, ale aj so stranou NOVA pod vedením Gábora Grendela a so Zmenou zdola, Demokratickou úniou Jána Budaja. Vznikol z toho pomerne bizarný názov strany OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA. Nakoniec sa to, žiaľ, ukázalo predsa len ako lepší ťah, než spájanie Progresívneho Slovenska a SPOLU do jednej koalície. Nepodarilo sa jej získať zvýšené kvórum 7 % platných hlasov a do parlamentu sa nedostala. 

Progresívne Slovensko bolo novou stranou, hoci nevzniklo posledný rok pred voľbami, ale už na konci roka 2017. SPOLU bolo taktiež novovzniknutou stranou, ktorú vytvorili predovšetkým odídenci zo strany #SIEŤ okolo Radoslava Procházku. Vznikla len 4 roky predtým, teda v roku 2014. Nesmieme opomenúť ani vznik strany Za ľudí okolo Andreja Kisku v roku 2019 s premiérskymi ambíciami. A spomenúť môžem aj Dobrú voľbu Tomáš Druckera, tiež z roku 2019. Ešte snáď stojí za zmienku to, že PS, SaS, KDH a Za ľudí pred voľbami uzavreli tzv. pakt o neútočení, ktorý bol tiež určitou formou spolupráce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite