Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fedor Gál: Post scriptum

.fedor Gál .komentáre

Od začiatku našej práce na projekte „Kruh, alebo špirála?“ (ten otáznik je tam dôležitý) s Mirom Tóthom a kapelou Drť vlečiem za sebou jeho textovú podobu. Dáva nadčasový zmysel? Keď nie, tak kdesi robíme chybu.

keby som mal povedať, kde to dáva zmysel mne, poviem: Zmeny „ducha doby“ sa zaznamenávajú v individuálnej a kolektívnej pamäti ako stopy, ktoré možno (!) majú podobu kruhu a možno (!) špirály. Akcent je vecou individuálnej alebo kolektívnej viery a interpretácie. Fakty však prichádzajú často s veľkým časovým oneskorením, zväčša až potom, keď je dokonané. 

Keď hovorím dokonané, myslím obete – včerajšie, dnešné, zajtrajšie. „Však sme mu to dovolili,“ hovorí môj parťák z projektu. Áno, dovolili. Dovolili Hitlerovi, Stalinovi, Putinovi... Mečiarovi, Ficovi, Matovičovi... Čo s tým? Presnejšie, čo s tým ja, autor a komentátor, človek, ktorý píše a hovorí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite