Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Klvaňu: Zeman tu chýbať nebude

.tomáš Klvaňa .komentáre .komentár týždňa

Za týden si Češi zvolí prezidenta, jenom čtvrtého od listopadu 1989. Volby mohou signalizovat změnu klimatu a rozchod s érou politického dinosaura Miloše Zemana.

podívejme se na Zemana v kontextu české a československé historie. Prezidenty je těžké porovnávat. Ve skutečnosti jsme měli jen Masaryka a Beneše plus ty polistopadové, protože Háchu, Tisa a komunistické satrapy nemůžeme vydávat za legitimní: podporováni bodáky cizí moci stáli v čele diktatur. 

Ze srovnání demokraticky zvolených prezidentů vychází Zeman žalostně. Nelze pochybovat o tom, že byl jednou z mála dominujících osobností polistopadové politiky, ale jeho vliv a dopad byl zhoubný. Jako politik symbolizuje nejhorší tendence českého politického národa: nedostatek prozíravosti, velkorysosti, laskavosti, a také resentiment a zášť.

Už jeho vstup do politiky byl zemanovský. Na Letenské pláni přednesl spatra projev o zaostávání ekonomiky a nedostatku investic do vzdělání a výzkumu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite