Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slavomíra Henčeková: Peterková – príbeh dezinformátorky

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

V Česku bola právoplatne odsúdená dezinformátorka, ktorá má zaplatiť 250-tisíc Kč. Je to nielen zaujímavý rozsudok, ale aj zaujímavý príbeh jednej dezinformátorky, ktorý je zároveň príbehom mnohých dezinformátorov.

ako iste viete, téma šírenia dezinformácií a jej právne aspekty mi je blízka, takže mi neušiel ani – podľa vyjadrení v médiách – prelomový český rozsudok za šírenie dezinformácií o covide-19. Prelomový preto, že ide o prvý, a teraz už aj právoplatný, rozsudok, podľa ktorého musí šíriteľka dezinformácií za svoje skutky zaplatiť. Tiež by som sa chcela tešiť, že sa veci menia k lepšiemu, ale, žiaľ, nie je veľmi z čoho. Najprv si ale porozprávajme príbeh, ktorý tomuto rozsudku predchádzal.

Jana Peterková je 46-ročná bývalá novinárka a moderátorka TV Nova, kde sa venovala najväčším justičným a kriminálnym kauzám. Okrem iného mala na starosti sledovanie káuz milionára Tomáša Pitra, českého podnikateľa, ktorý bol v roku 2006 právoplatne odsúdený za trestný čin krátenia daní za falošné faktúry. Káuz mal a stále má podstatne viac, nemá problém ani s útekmi pred súdom, stále je trestne stíhaný. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite