Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slavomíra Henčeková: Nie sú mreže ako mreže

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Dušan Dědeček, ktorý zapríčinil na Zochovej smrť piatich študentov a zranenia ďalších osôb nezodpovednou rýchlou jazdou pod vplyvom alkoholu, nebol sudcom pre prípravné konanie vzatý do väzby. Rozhodnutie vyvolalo verejnú nevôľu. Naozaj u nás neexistuje spravodlivosť?

37-ročný Erik 5. októbra opitý zrazil na chodníku v Čadci matku s dvoma dcérami. Do väzby poputoval. Nielen bulvár jednoducho vzal oba prípady a burcoval emócie titulkami o tom, ako je možné, že ten, kto nikoho nezabil, do väzby pôjde, a ten, ktorý zabil päť nevinných študentov, do väzby nepôjde. Škoda, že si bulvár nedal námahu, aby ľuďom vysvetlil, čo znamená väzba a že väzba a výkon trestu odňatia slobody nie sú to isté, aj keď v oboch prípadoch skončí dotyčný za mrežami.

Na druhej strane, edukovať verejnosť očividne nie je úlohou bulváru. Trochu ma mrzelo, že sa tejto úlohy nezhostil ani sám sudca pre prípravné konanie a svoje rozhodnutie neodôvodnil verejnosti. Nie je to, žiaľ, u nás zvykom. Čosi sa snažil vysvetliť hovorca súdu, ale pochybujem, že to bolo pre verejnosť dostatočne zrozumiteľné a presvedčivé. Myslím si preto, že je potrebné niektoré veci dovysvetľovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite