Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slavomíra Henčeková: Ospravedlnenie pre Haščáka

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Jaroslava Haščáka pozná verejnosť ako jedného z (už bývalých) partnerov finančnej skupiny Penta, ale aj ako jedného z aktérov tzv. kauzy Gorila. Najnovšie je známy aj ako ten, komu sa ministerstvo spravodlivosti ospravedlnilo za nezákonné trestné stíhanie a väzbu, čo vyvolalo rôzne reakcie.

v decembri 2020 bol Jaroslav Haščák obvinený z toho, že zaplatil 200-tisíc eur za nahrávku rozhovorov, ktorá zachytávala jeho stretnutia s politikmi a štátnymi úradníkmi v byte na Vazovovej ulici. Kauza sa stala verejnosti známa ako kauza Gorila. Verejnosť sa o tejto kauze dozvedela v decembri 2011, keď sa na internete objavili dokumenty prezentované ako výsledky spravodajskej činnosti Slovenskej informačnej služby v akcii s krycím názvom Gorila, v ktorých sa objavovali predovšetkým informácie o údajných korupčných praktikách. Autenticita spisu Gorila nebola nikdy potvrdená. Spis bol, naopak, súdom označený za nezákonný dôkaz, a tak bola vylúčená aj zákonnosť akéhokoľvek trestného konania začatého na jeho základe. 

Po obvinení Jaroslava Haščáka rozhodol Špecializovaný trestný súd v Pezinku o jeho vzatí do väzby. Najvyšší súd však následne rozhodol, že vzatie do väzby bolo nezákonné a Jaroslava Haščáka z väzby po viac ako mesiaci prepustil na slobodu. Dôvodom bol nedostatok dôkazov. 

Po prepustení z väzby sa Jaroslav Haščák obrátil na ministerstvo spravodlivosti a žiadal v rámci predbežného prerokovania nároku na náhradu škody za nezákonné rozhodnutie štátu ospravedlnenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite