Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Iný pohľad Tomáša Klvaňu: Kráľovná z milosti ľudu

.tomáš Klvaňa .komentáre .iný pohľad

Tento týden si Velká Británie připomíná odkaz královny Alžběty II. Lidé se s ní loučí a připravují na pondělní národní pohřeb. Během jejích 70 let na trůně se monarchie zásadně změnila.

v roce 1952 držela Británie ještě řadu kolonií. Postupem času se ekonomicky tápající stát dostal do krize, která vyvrcholila „zimou naší nespokojenosti“ v sedmdesátých letech. Jedna stávka stíhala druhou a lidé se ptali, zdali je tento „nemocný muž Evropy“ ještě vůbec zachranitelný, zda se dá politicky zvládnout. Ujala se věta: „Británie ztratila impérium, a ještě nenašla svoji novou roli.“ Odpovědí na krizi byly bolestivé reformy vlád Margaret Thatcher, které zastavily úpadek a nastartovaly optimismus, takže za vlád Tonyho Blaira se z Británie stalo centrum politických a kulturních inovací, což je pozoruhodné pro národ ctící především tradici.

Na nic z toho neměla panovnice vliv. Jako symbol spoluutvářející národní identitu se držela stranou politických zápasů. Ještě dnes se spekuluje, jestli byla pro brexit nebo proti němu: S určitostí to nevíme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite