Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Zajaca: Nočná mora ruského sna

.peter Zajac .komentáre .komentár týždňa

Za posledný polrok sme počuli: Ukrajinci sa nesmú brániť, lebo budú zničení, sankcie škodia viac Európe ako Rusku, Európa sa nesmie odpojiť od ruského plynu a nafty, lebo v zime zamrzne.

svet to počúva ako samozrejmosť a jeho časť tomu aj verí. Skúsme sa však pozrieť na fakty z ruskej strany. Rusko sa pohybuje v dvoch základných rámoch. Geopoliticky je zarámované vojenskou situáciou na Kryme, na východnej a na celej Ukrajine. Širší rám tvoria štáty bývalého Sovietskeho zväzu a Varšavskej zmluvy. Na to všetko si robí Rusko nárok. 

K dnešným členom EÚ a NATO a bývalým štátom Varšavskej zmluvy, k Lotyšsku, Litve a Estónsku sa správa ako k zradcom a nepriateľom. K Ukrajine a k ostatným štátom bývalého Sovietskeho zväzu sa správa tak, ako sa vždy správal k Bulharsku, Rumunsku, Poľsku, Maďarsku, Československu, NDR – a neposlušnosť trestá. Európsku úniu pokladá za slabú, unavenú, neschopnú bojovať, Spojené štáty za hlavného nepriateľa a Čínu za úhlavného priateľa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite